Zdrava limfa je garant protiv pojave kancera: Evo kako da naterate limfu da ubrzano struji kroz telo izbacujući toksine

Limfni sistem je jedan od najvažnijih u ljudskom telu, a zdravlje u velikoj meri zavise od njega, jer se prvi susreće sa patogenim mikrobima i protivi im se.

Pored vode, u limfnoj tečnosti postoje i proteini. Sa normalnim funkcionisanjem limfnog sistema, oni nemaju negativan efekat, ali kada se protok limfe uspori, koncentracija proteina se povećava. A pošto proteini imaju sposobnost privlačenja molekula vode, oni stvaraju natečenost.

Vizuelno takvi edemi često nisu vidljivi, ali među njima se formiraju nabori i brazde. Zbog toga, nakon procedure limfne drenaže, bore se primetno peglaju, a kesice ispod očiju se smanjuju. Edem limfe na telu, koji se manifestuje celulitom, grbom na leđima, krupnim bokovima, a u teškoj fazi javljase i elefantijaza.

Kapilari limfnog sistema ne samo da rade na uklanjanju tečnosti, već primaju sav “otpad” vitalnih funkcija ćelija, produkte raspada i toksičnih supstanci. Ulaze u limfu, gde se sakupljaju i transportuju krvotokom jetre i bubrega na odlaganje. Pored toga, atipične ćelije se neprestano formiraju u međuprostorskoj tečnosti, koja limfni sistem prepoznaje i uništava, sprečavajući ih da se pretvore u kancerogene ćelije.

Kako zdrav limfni sistem sprečava rak?

Loše funkcionisanje lifmnog sistema i stagnacija limfe opasni su ne samo zbog oticanja, stvaranja celulita i tumora, već i zbog toga jer ćelije u telu ne mogu da uzimaju kiseonik iz krvnih sudova. Korisne materije ulaze u međućelijsku tečnost i tek tada ih ćelije apsorbuju. A kada limfa stagnira, ćelije ostaju gladne, jer virusi, mikrobi i drugi protozi koji sistem sakuplja i uklanja ulaze u tečnost.

Stagnacija se često odražava na koži. Manifestuje se aknama, osipom, ekcemom.To se dešava jer limfni sistem pokušava da izbaci otrove kroz kožu. To se obično dešava limfnom drenažom. Mnogi ove osipe shvataju kao alergijsku reakciju, ali ovo je proces čišćenja organizma, pravilnom limfnom drenažom, takvih osipa neće biti.

Limfna drenaža

Ovu vežbu može da izvede svako, a ona će pospešiti rad limfe. Stojite pravo, lagano savijte kolena. Poskočite meko, dočekujući se na prste pa se spustite celim stopalom na pod. Poskakujte lagano, a zatim povećavajte skokove.

Ova vežba će učiniti čuda za izbacivanje svih otrova iz tela. Da biste postigli bolji učinak, jednostavno preskačite konopac.

Izvor: stil.kurir.rs