Tradicionalna mješavina biljaka koja ne samo da liječi već je odlična i kao dodatak raznim jelima

Tradicionalna kvarnerska kuhinja puna je mirisa i okusa aromatičnih trava i začina. Bilo da je pred vama tanjur maneštre, brodeta, salse ili tek fritaja, bilje, najčešće samoniklo s tragovima morske soli, detalj je koji starim jelima Kvarnera daje onu posebnu, prepoznatljivu notu. Upravo obilno korištenje začinskog bilja ono je po čemu je kvarnerska kuhinja različita od ostalih dijelova naše obale. Dah prošlih vremena u tim okusima ostao je i danas poseban kulinarski doživljaj

Sastojci

– stručak peršina
– stručak šeglina – celera
– 5 grančica ružmarina
– 5 listova lovora
– 10 većih listića bosiljka
– 10 većih listića kadulje
– 10 većih listića mažurana
– stručak listova koromača
– pola stručka divljeg luka
– 3 češnja češnjaka
– 1 mala žlica soli
– maslinovo ulje
– po želji
– 1 mala žlica lavandinih pupoljaka

Priprema

Iako porijeklom nije kvarnerska biljka, lavanda je od davnina “stanovnik” ovoga kraja i koristi se u mnoge ljekovite svrhe. Svojim bogatim mirisom i okusom obogatit će ovu začinsku mješavinu tipičnog kvarnerskog bilja. Svo bilje koje ste sakupili kratko operite od eventualnih nečistoća. Posušite prije daljnje obrade.

U mužar natrgajte što sitnije svo bilje (ružmarinu natrgajte samo listiće), te tučkom dobro izgnječite da bude što više usitnjeno, gotovo pretvoreno u kašu. Eterična ulja ovih biljaka vrlo brzo će ovlažiti smjesu i gnječenje učiniti lakšim. Dodajte sol i toliko maslinovog ulja koliko je potrebno da ga bilje upije. Ponovo dobro promiješajte.

Moderniji način pripreme uz pomoć štapnog miksera

U visoku usku posudu natrgajte na što manje komadiće svo bilje (ružmarinu natrgajte samo listiće). Dodajte sol i malo maslinovog ulja. Štapnim mikserom usitnjavajte bilje što dulje da se pretvori u biljnu kašu. Dolijte ulja koliko je potrebno da ga bilje upije i da ostane ulja na površini. Još jednom dobro promiješajte.

Posluživanje

Kašu od aromatičnog začinskog bilja pretresite u čistu staklenku, čvrsto zatvorite i čuvajte na hladnome. Pri upotrebi bit će dovoljno 1-2 male žlice dodati u jelo.

Kako djeluje:

Smjesa umirujuće djeluje na središnji živčani sustav u slučajevima stresa, napetosti, razdražljivosti, tahikardijama koji su psihogenog uzroka a pomaže i kod neuroza. Njeno umirujuće djelovanje ipak je najefikasnije za poremećaje sna bez obzira koji su uzroci nesanice.

Često se koristi i kao sredstvo kod odvikavanja od lijekova i odlična je zamjena za sedative kod osoba ovisnih o lijekovima i alkoholu. Uspješno se koristi kao lijek za upalu bubrega i mokraćnih kanala, snižavanje šećera u krvi. Služi i za čišćenje organizma, izbacujući štetne materije.

Uspješno se koristi i za liječenje reumatskih oboljenja a u nekim receptima je odlično sredstvo kod liječenja kašlja i promuklosti. Pomaže kod liječenja bolesti srca i šećerne bolesti, gihta i reumatizma. U ljekovite svrhe upotrebljava kao sredstvo za ublažavanje crijevnih i želučanih tegoba i grčeva, ublažavanje podražaja na povraćanje te drugih probavnih smetnji.

Povoljno djeluje i reguliše rad jetre i žuči i kao sredstvo za ublažavanje menstrualnih tegoba. Dakle, djeluje na cijeli organizam povoljno… a uz to su ove biljke i ukusne, pa čak i da se koristi kao sos uz neka suha jela.

Napravite i isprobajte…