TAČKA OD STOTINU BOLESTI: Pronađite tačku dugovječnosti na vašem tijelu, evo zašto

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živeo jedan srečan ćovek koji je dobio od svog oca neprocenjivo znanje – znanje o tački dugovečnosti ili tačke od stotine bolesti.

Sledeči zapovesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživeo je rađanje i smrt nekoliko imperatora.

Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda lečenja na Istoku, koja broji vec nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko telo poseduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podseća na količinu dana i meseci u godini.

Delovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. U kineskoj medicini telo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujući i isceljujucći efekat, sprećava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao – “tačka dugovečnosti”, u Japanu – “tačka od stotinu bolesti”.

Gde se nalazi ta čarobna tačka (Zu San Li) na našem telu?

Tačka dugovečnosti se nalazi ispod čašice kolena. Da bi ste je pronašli, pokrijte koleno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

Možete je pronaći i na drugi način:

Morate sesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, nepodižući pete od poda. Primetićete da ispod kolena stvorilo se uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačcka – Zu San Li.

Za sta je odgovorna ova tačka na našem telu i zašto je japanci nazivaju – tačkom od stotine bolesti?

Tačka Zu San Li:

– Kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tela.

– Kontroliše rad kičmene moždine u delovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlezde.

Uz pomoc masaze tacke Zu San Li moze da se poveca aktivnost nadbubreznih zlezda, najmocnijih zlezda koji imaju ulogu glavnog cuvara zdravlja coveka. One luce u krv adrenalin, hidrokortizon i druge vazne hormone.

Ako svakodnevno masirate “tačku dugovečnosti”, moguće je normalizovati rad nadbubrežnih zlezda, koje obavljaju sledeče funkcije u organizmu:

– normalizacija krvnog pritiska
– normalizacija glukoze, insulina
– suzbijanje upalnih procesa u organizmu
– regulacija imune funkcije čoveka

Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, možete:

– poboljšati varenje
– lečiti bolesti gastrointestinalnog trakta
– tretirati posledice moždanog udara

Masaža ove tačke pomoćiće vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronaći unutrašnju stabilnost.

Masirajući ovu tačku možete izlečiti mnoge bolesti, uključujući impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina. U velkioj meri povećava imunitet, čovek postaje zdrav i sposoban za život.

Kako možete uticati na “tačku dugovečnosti”

Masirati tačcku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, pre ručka. 9 puta kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Pre početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osećaje. Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo.

Masirati tačku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinča itd). A možete i zalepiti na ovu tačku isečen na pola čen belog luka i ostaviti na 1-2 sata (dok koža ne pocrveni).

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine – 400-500 grama nedeljno. Ali, nemojte masirati direktno pre spavanja, da ne bi ste izazvali nesanicu.

Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji učinak postiže se za vreme mladog meseca.

– Osam dana posle nastanka mladog meseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmenično na svakoj nozi u smeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vreme masaže za jacanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

– Pre ručka, naizmenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljsanje opsteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.

– Posle ručka, sinhronizovano na obe noge, protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.

– Uveče, u suprotnom smeru kazaljka na satu, naizmenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje telesne težine.

Izvor: uspesnazena.com