SVE JE IZLJEČIVO, PA I KARIJES: Zaustavite karijes SAMI, bez odlaska zubaru

PODIJELITE S PRIJATELJIMA:

Cijeli svijet polako uviđa činjenicu da kada tijelu damo ono što mu je potrebno, može se izliječiti ono što smo mislili da je neizlječivo.

Dobar primjer neizlječivog, a čestog problema je zubni karijes, a opsežna istraživanja koja su sada dostupna javnosti otkrivaju više o prirodi karijesa kao i činjenicu da postoje lijekovi koji mogu pomoći, piše ”Novi svjetski poredak”.

Kako prirodno izliječiti karijes

Prema Američkom udruženju dentologa, karijes dobivamo kada hrana koja sadrži ugljikohidrate (šećere i škrob) kao što su kolači, bombone, mlijeko, riža i sl često ostaju na zubima. Bakterije koje žive u ustima razvijaju se na takvim ostacima, a kao rezultat proizvode kiselinu.

Tokom vremena, ove kiseline uništavaju zubnu caklinu, što rezultira karijesom.

Postoji nekoliko problema s ovom teorijom uključujući:

Skupina urođenika koji su ugljikohidrate žvakali, a nikad nisu četkali zube niti koristili zubni konac, imala je sve zube skoro bez karijesa.

Bakterije ne konzumiraju prerađeni šećer ili brašno zbog nedostatka hranjivih tvari u njima.

Namirnice koje bakterije vole kao što su mlijeko, povrće, meso, riba i voće uglavnom nisu navedene kao uzročnici karijesa.

Dakle, ako moderna objašnjenja uzroka karijesa nisu tačna, što je onda zapravo uzrok?

Istraživanja dr. Westona Pricea i drugih zubnih pionira svodilo se na tri čimbenika:

– Nedovoljno minerala u prehrani


– Nedovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, B i K)

– Prisustvo fitinske kiseline zbog koje crijevni sistem ne apsorbira pravilno hranjive sastojke.

Tokom vremena, ako vašoj prehrani nedostaje vitamina i minerala, ili sadrži visoke razine fitinske (iz žitarica, sjemenki, orašastih plodova i mahunarki) omjer kalcija i fosfora neće biti u ravnoteži, što će rezultirati izvlačenjem minerala iz kostiju, odnosno gubljenjem zuba i slabljenjem kostiju.

Dakle, dugogodišnje uvjerenje da šećer uzrokuje karijes je istina, ali zato jer uništava hranjive tvari iz tijela, a ne jer ga bakterije jedu i proizvode kiselinu koja uništava zube.

Hrana koja može izliječiti karijes

Kako bi vratili promjer kalcija i fosfora u krvi, i kako bi omogućili mineralima da se vežu za zube nije dovoljno samo ne jesti previše slatkiša ili prerađene hrane.

Zapravo moramo jesti hranu koja sadrži velike količine minerala i vitamina koji će graditi čvrstu zubnu caklinu.

Hrana na koju se treba fokusirati je:

Kokosovo ulje, organski mliječni proizvodi (naročito maslac), organski uzgojeno meso, morski i juhe od kostiju, organska uzgojeno povrće, a idealna bi bila supa od kostiju s povrćem.

Ograničite namirnice koja imaju visok udio fitinske kiseline poput žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, kao i prerađene hrane koja će poremetiti ravnotežu šećera u krvi.

Dodaci prehrani koje treba uzeti u obzir:

– fermentirano ulje iz jetre bakalara
– magnezij – potrebno za pravilno korištenje kalcija i fosfora
– želatina – ako nemate vremena za supu to je dobar izbor jer je odlična za desnu i probavu

Izvor: dnevniavaz.ba

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: