SVE JE IZLJEČIVO, PA I KARIJES: Zaustavite karijes SAMI, bez odlaska zubaru

Cijeli svijet polako uviđa činjenicu da kada tijelu damo ono što mu je potrebno, može se izliječiti ono što smo mislili da je neizlječivo.

Dobar primjer neizlječivog, a čestog problema je zubni karijes, a opsežna istraživanja koja su sada dostupna javnosti otkrivaju više o prirodi karijesa kao i činjenicu da postoje lijekovi koji mogu pomoći, piše ”Novi svjetski poredak”.

Kako prirodno izliječiti karijes

Prema Američkom udruženju dentologa, karijes dobivamo kada hrana koja sadrži ugljikohidrate (šećere i škrob) kao što su kolači, bombone, mlijeko, riža i sl često ostaju na zubima. Bakterije koje žive u ustima razvijaju se na takvim ostacima, a kao rezultat proizvode kiselinu.

Tokom vremena, ove kiseline uništavaju zubnu caklinu, što rezultira karijesom.

Postoji nekoliko problema s ovom teorijom uključujući:

Skupina urođenika koji su ugljikohidrate žvakali, a nikad nisu četkali zube niti koristili zubni konac, imala je sve zube skoro bez karijesa.

Bakterije ne konzumiraju prerađeni šećer ili brašno zbog nedostatka hranjivih tvari u njima.

Namirnice koje bakterije vole kao što su mlijeko, povrće, meso, riba i voće uglavnom nisu navedene kao uzročnici karijesa.

Dakle, ako moderna objašnjenja uzroka karijesa nisu tačna, što je onda zapravo uzrok?

Istraživanja dr. Westona Pricea i drugih zubnih pionira svodilo se na tri čimbenika:

– Nedovoljno minerala u prehrani

– Nedovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, B i K)

– Prisustvo fitinske kiseline zbog koje crijevni sistem ne apsorbira pravilno hranjive sastojke.

Tokom vremena, ako vašoj prehrani nedostaje vitamina i minerala, ili sadrži visoke razine fitinske (iz žitarica, sjemenki, orašastih plodova i mahunarki) omjer kalcija i fosfora neće biti u ravnoteži, što će rezultirati izvlačenjem minerala iz kostiju, odnosno gubljenjem zuba i slabljenjem kostiju.

Dakle, dugogodišnje uvjerenje da šećer uzrokuje karijes je istina, ali zato jer uništava hranjive tvari iz tijela, a ne jer ga bakterije jedu i proizvode kiselinu koja uništava zube.

Hrana koja može izliječiti karijes

Kako bi vratili promjer kalcija i fosfora u krvi, i kako bi omogućili mineralima da se vežu za zube nije dovoljno samo ne jesti previše slatkiša ili prerađene hrane.

Zapravo moramo jesti hranu koja sadrži velike količine minerala i vitamina koji će graditi čvrstu zubnu caklinu.

Hrana na koju se treba fokusirati je:

Kokosovo ulje, organski mliječni proizvodi (naročito maslac), organski uzgojeno meso, morski i juhe od kostiju, organska uzgojeno povrće, a idealna bi bila supa od kostiju s povrćem.

Ograničite namirnice koja imaju visok udio fitinske kiseline poput žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, kao i prerađene hrane koja će poremetiti ravnotežu šećera u krvi.

Dodaci prehrani koje treba uzeti u obzir:

– fermentirano ulje iz jetre bakalara
– magnezij – potrebno za pravilno korištenje kalcija i fosfora
– želatina – ako nemate vremena za supu to je dobar izbor jer je odlična za desnu i probavu

Izvor: dnevniavaz.ba