Smanjite rizik od SRČANOG UDARA za 86%, ali samo na ovaj način

Nedavna istraživanja sugerišu da postoji pet ključnih faktora, uz pomoć kojih možete da smanjite rizik od srčanog udara za 86 procenata.

Prema riječima naučnika, u pitanju su sljedeći faktori: zdrava ishrana, vježbanje, bez pretjeranog konzumiranja alkohola, nepušenje i održavanje vitke linije.

Nakon praćenja više od 20.000 zdravih muškaraca tokom 11 godina, naučnici iz Švedske su otkrili da svaki od ovih faktora, koji su dio životnih navika, mogu da smanje rizik od srčanog udara, a kada se kombinuju efekti su zapanjujući.

Zapravo, praktikovanjem svih pet navedenih faktora, mogu da se spriječe četiri od pet koronoranih oboljenja kod muškaraca. Vaši svakodnevni izbori utčiu na vaše zdravlje mnogo više nego što mislite.

– Današnji lijekovi su važni i efektni, ali ipak, ne postoji magična pilula ili moderna tehnologija koja je važnija za prevenciju od srčanog udara od zdravog stila života – kaže dr Mark Urman, kardiolog u bolnici Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

Tokom istraživanja je utvrđeno da najzdraviji muškarci piju manje od dva alkoholna pića dnevno, ne puše i održavaju obim struka ispod 94 centimetra. Oni, takođe, šetaju ili voze biciklu 40 minuta dnevno, a najmanje jedan sat u toku nedelje izdvoje za energično vježbanje. U režim ishrane uključuju voće, povrće, mahunarke, orahe, mliječne proizvode, žitarice cijelog zrna i ribu.

Kombinujući svih pet faktora, svi muškarci su zapravo smanjili rizik od srčanog udara za 86 procenata, u odnosu na one momke koji nisu upražnjavali nijednu od ovih zdravih navika.

Budući da svaki faktor, pojedinačno redukuje srčani udar, čak i muškarci koji su praktikovali jednu ili dvije zdrave navike značajnu su mogli da smanje rizik od ovog srčanog oboljenja.

Naime, nepušači su imali najveće benefite, smanjujući rizik od srčanog udara za 36 procenata, dok je zdrava ishrana ovaj rizik smanjila za 18 procenata. Održavanje obima struka smanjuje rizik od srčanog udara za 12 procenta, umjereno konzumiranje alkohola za 11, dok redovno vježbanje umanjuje rizik za 3 procenta.

– Što više upražnjavate fizičku aktivnost, izbjegavate cigarete i trudite se da izbjegnete šlaufe oko struka, veći su vam izgledi da izbjegnete srčani udar. Definitivno je najbolji sinergičan efekat svih pomenutih navika – rekao je Urman.

Izvor: menshealth.rs