SIMPTOMI SRČANOG UDARA KOJE SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

Žene se razlikuju od muškaraca po mnogo čemu, a izuzetak nije ni kada su u pitanju simptomi srčanog udara.

Na oboljenja srca utiču mnogobrojni faktori, a istraživanja pokazuju da su nepravilna ishrana i svakodnevni stres neki od najčešćih.

Ukoliko primijetite neke od sljedećih simptoma, obavezno se javite doktoru!

Otežano disanje i kratak dah

Istraživanja pokazuju da 42% žena koje imaju otežano disanje ili kratak dah doživljavaju srčani udar. Iako se ovaj simptom pojavljuje i kod muškaraca, veća je vjerovatnoća da ga žene osjete i to bez istovremenog bola u grudima. Otežano disanje obično se javlja iznenada, a često i bez bilo kakvog očitog razloga i u odsustvu napora.

Bol u gornjem dijelu tijela

Bol u vratu, leđima, vilici, zubima, rukama (najčešće u lijevoj) i lopatici čest je simptom srčanog udara kod žena. Kada se radi o povredama srca, bol se može osjetiti i u drugim dijelovima tijela. Međutim, bol koji se odnosi na srčani udar ograničen je na gornji dio tijela.

Mučnina, povraćanje i uznemireni stomak

Istraživanja pokazuju da žene imaju dva puta veće šanse od muškaraca da iskuse probavne smetnje, kao što su mučnina, povraćanje i žgaravica za vrijeme srčanog udara. To se dešava iz razloga što je dotok krvi do desne koronarne arterije, koja se proteže do “dna” srca, blokiran. Ukoliko nešto od navedenog nije praćeno bolom u grudima, većina žena sumnja da riječ o lošoj probavi.

Simptomi slični gripu

Iako prilično nejasno zbog čega, istraživanja pokazuju da simptomi srčanog udara mogu uključivati simptome slične gripu, uključujući fizički umor. Ukoliko se osjećate kao da ne možete uraditi ono što obično možete uraditi tokom dana, najvjerovatnije je u pitanju srce.

Hladan znoj

Budite oprezni ako vas iznenada “probije” hladan znoj, posebno ako ne prolazite kroz menopauzu. Istraživanja pokazuju da je upravo to jedan od češćih simptoma srčanog udara kod žena.

Bol i pritisak u grudima

Klasični bol u grudima ne mora biti glavni simptom srčanog udara. Postoje velike razlike u simptomima kod žena i muškaraca. Ipak, bilo kakav akutni bol ili pritisak u grudima zaslužuje brzu reakciju. Bez obzira na to šta je simptom, ukoliko se dešava po prvi put i ukoliko ne prestaje, bolje je spriječiti nego liječiti.

Vrtoglavica ili blaga ošamućenost

Osjećaj vrtoglavice ili blage ošamućenosti još je jedan, skoro nepoznat, simptom srčanog udara. Istraživanja pokazuju da skoro 40% žena doživi ovakve simptome, a nisu rijetki slučajevi ni gubljenja svijesti. Kod muškaraca su ovakvi simptomi mnogo rjeđi. To je najvjerovatnije posljedica začepljenja jednog od krvih sudova koji vode do srca.

Izvor: minimagazin.info