SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA: Prepoznajte ih na vrijeme

Moždani udar nastaje naglo, bez najave, ali sa jasnim simptomima. Zato je važno prepoznati ih na vrijeme, jer je u ovom slučaju najvažnije reagovati u prva tri sata od udara, pišu Večernje Novosti.

Mozak je organ koji komanduje svim čovjekovim funkcijama, pa u zavisnosti od mjesta zapušenja krvnog suda, odnosno zone oštećenja mozga, zavisi i simptomatologija bolesti.

Prema riječima dr Sanje Trajković Bezmarević, neurologa iz Specijalne bolnice “Sveti Sava”, najčešće se javljaju oduzetost desne ili lijeve polovine tijela (lica, ruke i noge), nemogućnost govora, izgovaranja ili razumevanja govora ili i jedno i drugo, trnjenje jedne polovine tijela, nesigurnost i ozbiljno zanošenje u hodu, smetnje vida, duple slike, zbunjenost ili čak teška, do tad nepoznata glavobolja.

– Ovi simptomi počinju naglo i potrebno je da se osoba koja ih osjeti odmah javi službi hitne medicinske pomoći koja će ga odvesti na dalje liječenje.

U zavisnosti od tipa moždanog udara, postoje načini da se liječi, ali samo ako se stigne u prva tri sata od početka simptoma – objašnjava dr Sanja Trajković Bezmarević.

Najvažnije je da, ako pacijent ne može da se nasmješi, da izgovori jednostavnu rečenicu, da isplazi ravno jezik ili podigne ruke, što prije pozove Hitnu pomoć.

Šlog ili moždani udar, posljedica je oštećenja krvnih sudova koji ishranjuju ćelije mozga i može nastati ili uslijed zapušenja krvnog suda ugruškom, kada nastaje infarkt mozga ili pucanja krtog, bolesnog krvnog suda, kada nastaje moždano krvarenje.

Oko 85 odsto svih moždanih udara nastaje uslijed začepljenja krvnog suda, a samo oko 15 odsto su hemoragijski moždani udari, takozvani “izliv krvi u mozak”.

Izvor: Dnevno