Savjet profesora neurologije: Kako da spriječite moždani udar

Profesor neurologije Dejvid Libeskind je koristio snimke magnetne rezonance kako bi rano detektovao sužene arterije i ostale znakove upozorenja.

Čak i stomatološki X zraci, koji pokazuju arterije u mozgu, mogu da pokažu rane znakove.

Skenirani snimci se menjaju tokom vremena, zato zamolite stomatologa i lekara za kopije svakog snimka koji ste ikada imali, jer na taj način vaš doktor može da uporedi rezultate iz prošlosti.

Ali moć da zaustavite moždani udar je u vašim rukama, pa vam stoga dr Libeskind pruža četiri sugestije kako da napravite veliku razliku sa malim promenama u ponašanju:

Vaš glavni telohranitelj: Kafa

– Antioksidansi pronađeni u kafi imaju višestruke zdravstvene koristi, a istraživanja pokazuju da tri do četiri šoljice dnevno mogu da smanje rizik od moždanog udara. Pravim instant kafu svakog jutra, a u toku dana popijem još dve velike šolje – ističe Libeskind.

Strategija na putovanjima

– Poslovna putovanja su izuzetno naporna za mozak. Uvek kupite flašu vode, kako biste bili hidrirani i obično zgrabite užinu poput kikirikija ili indijskog oraha na aerodromu. Voda zajedno sa esencijalnim masnim kiselinama u kikirikiju, indijskom orahu ili orahu, pomaže da mozak ostane energičan i funkcionalan. Ove grickalice su bogate nutrijentima koji pomažu protok krvi – dodaje Libeskind.

Čuvajte kardio zdravlje

– Imam mašinu za skijanje koju koristim 30 minuta dnevno. Na ovaj način se bavim intenzivno vežbanjem, a ljudi koji rade kardio treninge, imaju više nivoe moždanog faktora neurotrofik, hemikalije koja igra veliku ulogu u vašoj kognitivnoj funkciji – kaže Libeskind.

Promenite scenario

– Kada sam pod stresom, pomislim. Šta mogu da kontrolišem, a šta je izvan moje kontrole?. Jedan način je da poboljšate perspektivu tako što ćete promeniti okruženje – prošetajte. Kada imam da radim tokom svog slobodnog vremena, ja to odradim brzo i onda skočim nazad u slobodno vreme. Na taj način ne brinem zbog nedovršenog posla – završava Libeskind.

Izvor: Menshealth.rs