Šaka BRUSNICA zamjenjuje ANTIBIOTIK i još 8 LIJEKOVA: Evo za šta su dobre i šta sve liječe

Pravi su spas za urinarne i druge bakterijske infekcije, ali i sjajna prevencija protiv Alchajmerove i srčane bolesti.

Osim smene godišnjeg doba, septembar nam donosi i obilje zdravih sočnih voćkica, među kojima su i brusnice. Osim što su lepog ukusa, brusnice nam donose i čitav spektar lekovitih svojstava i to u najboljoj sezoni – u prelaznom periodu kada su prehlade i virusi najčešći!

1. Pomaže kod bakterijskih infekcija

Gotovo sve bobičasto voće je bogato antioksidansima i polifenolima koji imaju jaka antibakterijska svojstva. Ali, samo brusnice sadrže proantocijanidine, posebni tip polifenola koji su gotovo jednako efikasni kao antibiotici. Posebno su dobre kod lečenja i sprečavanja urinarnih infekcija. Rezultat jedne obimne studije pokazao je da nakon šest meseci ispijanja jedne čaše soka od brusnice dnevno, žene su bile 40 % manje sklone urinarnim infekcijama.

2. Smanjuje zapaljenja

Zapaljenski procesi koji mogu dugo i neprimetno da postoje u telu na kraju mogu da izazovu opasne bolesti poput artritisa, Alchajmerove ili srčane bolesti. Polifenoli u brusniama pomažu da se smanje ova zapaljenja. Oni deluju zajedno sa drugim bioaktivnim jedinjenima iz brusnica i suzbijaju ćelije koje stimulišu zapaljenja, a usput jačaju imunitet.

3. Smanjuje rizik od raka

Brusnice su bogate dijetetskim vlaknima, koja pomažu da se smanji rizik od raka creva. Dijetetska vlakna pojačavaju volumen u crevima, ubrzavajući izbacivanje otpadnim materija, a pritom pomažu i proizvodnju butirata, supstance koja sprečava rast tumora u debelom crevu i rektumu. Jedna šoljica svežih brusnica obezbeđuje skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana i odličan je izvor vitamina C i flavonoida, koji sprečavaju formiranje karcinogena.

4. Pomaže održavanju dobrog nivoa šećera u krvi

Brusnice su zlatno voće za dijabetičare. Pomenuti proantocijanidini pomažu ne samo u borbi sa štetnim bakterijama, već i da se održi dobar nivo šećera u krvi.

5. Pomaže zdravlju creva

Moćne crvene bobice pomažu snižavanju rizika od gastritisa, ulceroznog kolitisa i raka stomaka.

6. Čuvaju mozak od demencije

Brusnice su odlične i za mentalno zdravlje, jer sadrže dva nutrijenta koji igraju ključnu ulogu u zaštiti od gubitka pamćenja. Antioksidansi iz brusnice neutrališu štetne slobodne radikale koji mogu da oštete DNK i izazovu zapaljenja u mozgu, povećavajući tako rizik od Alchajmera. Sa druge strane, vitamin C iz brusnica podstiče proizvodnju norepinefrina, neurotransmitera koji podstiče komunikaciju između moždanih ćelija i poboljšava kontrolu i funkciju pokreta.

7. Uklanja bore

Jedinjenja koja brusnici daju crvenu boju doprinose proizvodnji kolagena.

8. Štiti zube i desni

Antioksidansi iz brusnica smanjuju zubni plak i sprečavaju bolesti desni. Ta jedinjenja bukvalno sprečavaju da bakterije formiraju plak na površini zuba, sprečavajući karijes.

9. Pomažu zdravlju srca

Svakodnevno konzumiranje soka od brusnice povećava nivo dobrog holesterola, koji je izuzetno važan za zdravlje srca i krvnih sudova. Takođe, jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje svežih brusnica može da smanji rizik od srčanih bolesti za čak 32 odsto.

Izvor: stil.kurir.rs