RIJEŠITE SE BOLOVA U VRATU ZA 60 SEKUNDI – EVO KAKO

Znate kako je to kad vas od ranog jutra ili usred užurbanog radnog dana ulovi grč u vratu i bol ne popušta. Iako je svaki oblik grčenja mišića neugodan, posebno je frustrirajuće kad se radi o vratu ili gornjem dijelu leđa (kada morate okrenuti cijelo tijelo dok vam se netko obraća, a svaki pokret boli).

Iako bi vam najbolje pomogao odlazak na masažu, velika je šansa da za to nemate vremena, no nudimo vam jedan brzi način uz pomoć kojeg sami možete riješiti stvari, a kojeg preporučuje fizioterapeutkinja iz Mayo klinike, Allyn Kakuk.

Prvi korak:

Locirajte bolnu točku. Ako je na desnoj strani vašeg vrata ili gornjeg dijela leđa, stavite desnu ruku na nju, a ako je na lijevoj strani, koristite lijevu ruku.

Drugi korak:

Bolni čvor pritisnite s prstima, koristeći čvrsti pritisak. No pripazite jer bi trebali ići do one granice koju možete tolerirati, a ne bi smjeli osjećati probadajuću bol. Ako ne možete dosegnuti točku, loptica za tenis ili neko slično pomagalo može vam biti od pomoći, samo se oslonite na zid kako biste stvorili pritisak.

Treći korak:

Lagano okrenite glavu u smjeru suprotnom od grča, te je dijagonalno spustite, kao da pokušavate bradom dodirnuti pazuh. Aktivirajući zgrčeni mišić, u kombinaciji s pritiskom, pomoći ćete da se opusti i nestane bol.

Četvrti korak:

Ponavljajte korake od jedan do tri 20 puta u komadu. Nakon toga vratu i leđima priuštite jedno dugačko, upravo-sam-izašao-iz-kreveta istezanje, te tijekom ostatka dana nekoliko puta ponovite vježbu kako bi vaši mišići ostali opušteni.

Izvor: prevention.com