RIJEŠITE SE BOLI U GRLU PRILIKOM GUTANJA

Bakterijske i virusne infekcije, upaljeni krajnici, jaka prehlada praćena kašljanjem, angina, mogu biti samo neki od uzroka koji izazivaju bol u grlu. Neki ljudi su osetljiviji, pa se dešava da ispijanjem hladnih napitaka ili uzimanjem sladoleda iritiraju grlo.

Glasno navijanje, vikanje ili pevanje, isto tako, kod nekih osoba mogu izazvati iritaciju grla. Neprospavana noć, sa puno alkohola i duvanskog dima, može izazvati slične probleme. Kao prvu pomoć kod bolova u grlu, pre nego što odete kod lekara, možete iskoristiti neke namirnice koje obično svi imamo u kući ili su nam lako dostupne.

1. Žalfija je biljka koja ublažava upalu grla i desni, grebanje i bol u grlu. Ispoljava protivupalno i antibakterijsko delovanje. Grgoljenje ili ispiranje grla sa čajem od žalfije može da smanji neprijatnost.

2. Limunada sa medom može biti od pomoći. Ne sme biti hladana, nego sa mlakom vodom i pije se gutljaj po gutljaj.

3. Beli luk deluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Kao prirodni antibiotik, on pomaže i kod bolova u grlu. Čim se osete prvi znaci prehlade treba uzeti beli luk. Par čenova iseckajte i u jednoj šolji pomešajte sa dve kašike maslinovog ulja. Pojedite ovo sa ili bez hleba.

4. Jabukovo sirće primenite pri prvim naznakama upale grla. U čaši tople vode razmutite 2 kašike jabukovog sirćeta. Grgoljite 2-3 puta na dan.

5. Koren rena izrendajte (jedna mala kašika) i sipajte u šolju mlake vode. Promešati i kašiku meda. Piti postepeno u gutljajima.

6. Soda bikarbona se rastvori u vodi i ispira se grlo, čim se primete prvi simtomi (kašičica sode bikarbone u jednoj čaši prokuvane vode). Ovakvim baznim rastvorom ispirati grlo do 5 puta dnevno.

7. Morska so se rastvori u čaši vode i grgolji se više puta na dan. Dovoljna je jedna kašičica na 2 dl tople vode.

Izvor: kucnilekar.com