PROVJERENI NARODNI LIJEKOVI ZA LIJEČENJE PSORIJAZE

Psorijaza je hronična, genetski determinirana kožna bolest za koju je tipična pojava crvena, zdebljanja kože koji su prekriveni srebrno bjelim, mekinjastim i suhim ljuskama.

Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, tjemenu i trupu ali može se pojaviti i na bilo kom drugom dijelu tijela. Normalno, koži treba oko mjesec dana da se ćelije transformiraju i dospiju u rožnati sloj.

Kod psorijaze, ovaj proces traje samo nekoliko dana, što je rezultat stvaranje ljusaka. Psorijaza je hronična, doživotna bolest koja se može kontrolisati lečenjem.

Obično ne utiče na opšte zdravlje, sve dok nije zanemarena ili ako se pojavljuje u starijoj ili vrlo ranoj dobi. Relativno, psorijaza je česta, njome je pogođeno 1 do 2 posto ljudi. Može se dogoditi u bilo kojoj dobi, iako vrlo rijetko u ranom detinjstvu. Najčešće se pojavljuje kod ljudi izrazito blijede kože.

Liječenje psorijaze

Kupajte se svaki treći dan u mlakoj vodi sa sapunom. Nakon kupanja istuširajte se hladnom vodom i brzo posušite laganim dodirima peškira.

Poslije toga, oboljele djelove tijela navlažite i ispirate čajem od mješavine trava:

– 40 g listova gaveza
– 30 g listova žutog ruzmarina
– 20 g plodova crnog trna
– 10 g crvotočine

Trave jako sitno usitnite i izmješajte. U litru proključale vode staviti 20 g mješavine trava i kuhajte poklopljeno 5 minuta. Kad se čaj ohladi, procjediti ga u flašu. Nakon što su se ovlažila i isprala oboljela mjesta, osušite i namažite melemom.

Recept za pripremu prirodnog melema protiv psorijaze

Sastojci:

– 4 dl domaćeg maslinovog ulja
– 4 kašike mladog maslaca od kiselog mlijeka
– 4 kašika pavlake od slatkog mlijeka (kajmak)
– 20 g cvjetova i listova ruzmarina
– 20 g cvjetova i listova lavande
– 20 g kore bazge
– 10 g listova trputca

Priprema:

Sastojke stavite u dublju posudu i lagano mješajte na laganoj vatri dok se maslac i pavlaka ne rastope. Zatim dodajte 2 dl kantarionova ulja (gospina trava) i dalje mješajte 40 minuta, pazeći da temperatura mješavine ne bude veća od 70°C, što znači da mješavina ne smije proključati. Vruć melem procjedite kroz cjediljku sa sitnom mrežom u teglu. Kad se ohladi, zatvorite teglu i držite zatvoreno.

Mast od rosopasa

Na 50 g masti od svinjskog droba staviti 5 g soka od rosopasa. Dobro izmješajte i stavite u frižider. Mažite oboljela mjesta nekoliko puta dnevno.

Kupke

3 puta dnevno napravite kupke od poljske preslice. Uzmite 200 g preslice, stavite u 5 litara vode i ostavite da odstoji 12 sati. Stavite na šporet da proključa i uspite u pripremljenu vodu za kupku. U vodi ostati 20 minuta, bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati 1-2 sata kada dolazi do jakog znojenja.

Izvor: kucnilekar.com