Prirodni lijekovi za žgaravicu, nadimanje i druge probavne smetnje

Probavne smetnje nisu nepoznanica velikom broju ljudi i u takvim slučajevima, mudrije je posegnuti za prirodnim lijekovima koji ih mogu otkloniti.

Ukoliko već niste, probajte ih, jer su veoma efikasni. Najbolje od svega je to što nakon njihovog uzimanja (ili praktikovanja) ne dolazi do bilo kakvih nuspojava ili štetnih efekata.

Jabukovo sirće

Ako se borite sa žgaravicom, možda ćete oklijevati da konzumirate nešto kiselo, poput jabukovog sirćeta. Ipak, upravo to je ono što je većini osoba potrebno da bi spriječili pojavu žgaravice. Zastoj probave je ono što hranu drži dovoljno dugo u želucu usljed čega dolazi do pojave žgaravice.

Jabukovo sirće sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, moćna probavna “pomagala” koja ubrzavaju varenje i usljed čega dolazi do bržeg pražnjenja želuca. Razrijedite 15 ml jabukovog sirćeta u 250 ml vode i pijte prije svakog obroka – primijetićete značajna poboljšanja za manje od 24 sata. Za najbolje rezultate, koristite nepasterizovano jabukovo sirće.

Žvaćite žvaku

Istraživanja pokazuju da žvakanje žvake nakon obroka sprečava nastanak žgaravice udvostručavanjem protoka pljuvačke kroz jednjak čime se neutrališe želučana kiselina koja se “podiže” iz želuca. Ne morate je uvijek žvakati. Dovoljno je da ubacite žvaku na prve naznake žgaravice i da je žvaćete do nestanka simptoma.

Čaj od nane

On sadrži oko četrdeset biljnih komponenti koje smiruju nervozan želudac. Tri šolje dnevno mogu smanjiti bolne grčeve i hronično nadimanje kod žena za oko 75% u roku od 48 sati. Pijte 250 ml ovog čaja pola sata prije obroka. Čaj od nane sprečava i pojavu dispepsije (bol u gornjem dijelu stomaka i nadimanje koje može trajati satima nakon konzumiranja obroka). Njegova biljna jedinjenja sprečavaju neprijatne napade nadutosti, jer “razbijaju” velike mjehure gasa u crijevima i sprečavaju nastajanje novih.

Kupka

Topla, umirujuća, svakodnevna kupka može smanjiti nadimanje u manje od 72 sata. Razlog: potapanje u toplu vodu opušta cjelokupni nervni sistem, a kada se osjećate smirenije i pribranije, tada “gutate” 67% manje vazduha nego kada ste pod stresom. Pored toga, kupka smanjuje i proizvodnju štetnih hormona stresa – kako nivo ovih hormona opada tako dolazi do rasta sposobnosti želuca da pravilno apsorbuje i probavlja hranu.

Raženi hljeb

Žene skoro duplo više pate od zatvora nego muškarci. Ipak, dobra vijest je to što raženi hljeb otklanja ovaj problem efikasnije od laksativa. Pored toga, istraživanja pokazuju da on sprečava i nove pojave zatvora. U ovom slučaju, zasluge za to se mogu pripisati arabinoksilanu – prehrambenom vlaknu koje poboljšava probavu, a kojeg raž sadrži u izobilju. Ukoliko dnevni unos hljeba zamijenite raženim hljebom od punog zrna, trebali biste osjetiti poboljšanje vrlo brzo.

Kuhano voće i povrće

Sindrom iritabilnog kolona – najčešći probavni problem kod većine žena – može izazvati užasne napade bola, zatvor, proljev i druge simptome. Dok ishrana bogata voćem i povrćem olakšava probavne smetnje kod oko 60% žena, postoji jedna mala “caka”: sirovi proizvodi, kada stignu u crijeva, oslobađaju iritirajući vodonik, koji može pogoršati simptome kod žena sklonih iritabilnom sindromu kolona.

Ukoliko sumnjate da sirovi proizvodi pogoršavaju vaše stanje, probajte sledeće: konzumirajte samo proizvode koji su termički obrađeni (kuhani, bareni, pečeni) ili prerađeni u sokove (riječ je o prirodnim sokovima, koje možete sami cijediti). Ukoliko ste osjetljivi na svježe proizvode, primijetićete dratična poboljšanja za samo sedam dana.

Joga

Preopterećenja izazvana stresom uzimaju danak na našem probavnom traktu. Zapravo, ona su jedan od vodećih uzročnika hroničnih probavnih smetnji. Istraživanja pokazuju da svakodnevno upražnjavanje najobičnijih vježbi joge može smanjiti ove probleme i do 70% u roku od jedne sedmice te smanjiti nastanak žaravice i do 50%. Ispostavilo se da pokreti koji se prave tokom vježbi joge djeluju kao meditacija, dramatično smanjujući nivo hormona stresa.

Izvor: minimagazin.info