PRIRODNI LIJEKOVI PROTIV PROŠIRENIH VENA

Liječenje proširenih vena nije jednostavno i obično je potrebno dosta vremena kako bi se postigli dobri rezultati.

Ova bolest nastaje postupno kao posljedica opterećenosti krvotoka i slabe cirkulacije. Ako se ne liječi, može dovesti i do teških komplikacija kao što su tromboza, otvorene rane i slično.

Priroda nudi dosta biljaka koje pospješuju cirkulaciju te sprječavaju i liječe bolest proširenih vena.

Divlji kesten za proširene vene

Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lijek za terapiju proširenih vena i hemeroida. Ova biljka utječe na smanjenje simptoma kod oboljenja vena, kao što su: proširene vene, bol, umor, otečene noge i edemi.

Sastojak divljeg kestena, escin, blagotvorno djeluje na stabilizaciju krvotoka te samim time djeluje na smanjenje otečenosti i boli.

Divlji kesten smanjuje upalne procese, povećava čvrstinu krvotoka, pojačava otpor venskih kapilara te umanjuje propustljivost. Na taj način smanjuje se opterećenje krvotoka, pa tako i otekline. Divlji kesten oslobađa osjećaja težine u nogama, a osim toga umanjuje bolove i grčeve.

Melem za vene od divljeg kestena – priprema i upotreba

Ovaj melem za vene priprema se vrlo jednostavno, tako da ga svatko može napraviti. Potrebno je u jesen ubrati deset većih plodova divljeg kestena, zatim ih što sitnije samljeti i staviti u manju teglicu. Nakon toga, kesten prelijte s dva decilitra alkohola, te ga potom ostavite na suncu sedam tjedana.

Nakon tog perioda dobivenu smjesu je potrebno procijediti, a možete ju držati u manjoj bočici. Melem se može primjenjivati svakodnevno tako da se blago umasira na bolno područje.

Neven za proširene vene

Nevenova mast je efikasno sredstvo protiv proširenih vena. Ova mast je korisna kod upaljenih vena, sa ili bez rana.

Nevenova mast protiv proširenih vena – priprema i upotreba

Za pripremu nevenove masti potrebne su četiri šake sitno usitnjenog nevena (cvjetova, listova i stabljika) te 500 grama kvalitetne masti koju ćete zagrijati na najjače i potom u nju dodati isjeckani neven.

Miješajte smjesu te je sklonite s vatre kada prokuha. Posudu poklopite i ostavite ju da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smjesu blago zagrijte kako biste ju mogli procijediti.

Dobivenu mast za proširene vene čuvajte u odgovarajućoj posudi, a možete ju koristiti svakodnevno tako da ju blago utrljate na oboljela mjesta, više puta dnevno.

Najbolji efekt liječenja proširenih vena postiže se ako se kombiniraju nevenova mast i divlji kesten, tako da se oboljela mjesta prvo tretiraju nevenovom masti, a nakon nekoliko minuta, kada se ona upije, melemom od divljeg kestena.

Na ovaj način, osim što se postiže intenzivnije liječenje, zahvaljujući nevenovoj masti koža se štiti od isušivanja i iritacija uslijed djelovanja alkohola koji se nalazi u melemu divljeg kestena.

Kod proširenih vena jednako je učinkovito i ulje nevena.

Kupus za proširene vene

Listovi svježeg kupusa su najbolji oblog za liječenje upaljenih vena. Za ovu vrstu obloga potrebna je velika i svježa glavica kupusa, kako bi i listovi bili veći te obuhvatili površinu oboljelog mjesta. Svježe listove kupusa direktno prislonite na oboljelo mjesto te ih potom pričvrstite (najbolje tankom i elastičnom čarapom).

Ovaj oblog držite dok se kupus ne osuši, a nakon toga stavite svježi. Koliko često je potrebno zamijeniti list kupusa zavisi od više faktora, kao što su: veličina i svježina kupusa, godišnje doba, stupanj upale i slično. Posebno je važno držati oblog i preko noći.

Već na početku ovog tretmana osjeća se olakšanje u vidu smanjenja bolova i peckanja te smanjenja oteklina, a nakon duže upotrebe proširene vene će se znatno povući, a koža koja je prije toga bila upaljena i crvena postat će ponovno nježna i svijetla.

Gavez za za upaljene vene

Gavez ili crni korijen je nizinska biljka koju možemo naći na vlažnim mjestima (uz rubove šuma, obalama kanala, vlažnim livadama i slično).

Sviježe nastrugani korijen gaveza u obliku obloga uvijek će dobro doći kod svih problema sa venama i cirkulacijom.

U nedostatku sviježe biljke koristi se tinktura od gaveza koja pospješuje regeneraciju tkiva. Protiv upale vena ona pruža dobre rezultate u kombinaciji sa uljem od kantariona ili još bolje, također tinkturom od kantariona.