PRIRODNI LIJEKOVI KOJI PROVJERENO LIJEČE ŠTITNU ŽLIJEZDU

Štitna ili tiroidna žlezda ima važnu funkciju u našem organizmu. Ova žlezda održava normalan metabolizam svih ćelija, utiče na apsorpciju glikoze, sintezu proteina, kao i na srčanu aktivnost, tako da je ština žlezda direktno odgovorna za razvoj i stanje organizma.

Poremećaj rada štitne žlezde spada u najčešće hormonalne poremećaje. Ovaj poremećaj je zastupljeniji kod žena, nego kod muškaraca. Međutim, kada su obolenja štitne žlezde u pitanju, ne dolazi uvek do poremećaja njene funkcije, već ponekad dolazi do njenog uvećanja, pojave čvorića, kao i benignih i malignih promena.

Poremećaj lučenja hormona se javlja u dva oblika bolesti i to:

– hipertireoza (povećana funkcija štitne žlezde)
– hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlezde)

Razlozi za ove poremećaje rada štitne žlezde su brojni, a najčešće su to:

Nepravilna ishrana, neuredan život, hronična nervoza i stres, preteran napor i opterećenje tokom dužeg vremenskog perioda i nasledni faktor.

Da bi lečili štitnu žlezdu potrebno vam je puno strpljenja i duži vremenski period. Hormonska terapija je najznačajniji vid lečenja. Postoje naravno i prirodni metodi lečenja koje treba koristiti samo kao pomoćna sredstva uz glavnu terapiju koju nudi savremena medicina i naravno uz konsultaciju s lekarima.

Lečenje hipotireoze ili smanjene funkcije štitne žlezde

Kada je u pitanju hipotireoza ili smanjena funkcija štitne žlezde, potrebno je uzimati namirnice bogate jodom, a to je prvenstveno jodirana so, te morski plodovi i riblje ulje.

Zeleni orasi su takođe bogati jodom, pa se u tradicionalnoj narodnoj medicini ovaj poremećaj lečio likerom od oraha, za koji je potrebno:

– 40 komada mladih oraha (dok su još mali i u ljusci)
– 2 l domaće rakije

Priprema:

Orasi se zaseku nožem, i stave u veću staklenu posudu (teglu). Zatim se preliju rakijom. Doda se šećera po želji, ali ne previše. Posuda se dobro zatvori i ostavi na suncu 6 nedelja. Nakon toga se procedi i nalije u flaše. Ovaj liker se zatim pije jednom dnevno i to jedna rakijska čašica, svako jutro na prazan stomak.

Lečenje hipertireoze ili povećane funkcije štitne žlezde

Protiv hipertireoze se u narodnoj medicini koriste dva prirodna leka.

Prvi lek se priprema od bokvice i kunice, a za njega je potrebno:

– 1 list muške bokvice (Plantago Lanceolata)
– 1 list ženske bokvice (Plantago Major)
– 2 lista kunice

Priprema:

Trave oprati u hladnoj vodi a zatim ih istucati u nekoj posudi, najbolje u avanu. Iz istucane smese iscediti sok i piti ga ujutru na prazan stomak 3 kašičice. Ovaj sok treba pripremati i piti 40 dana.

Drugi narodni recept protiv hipertireoze je čaj za koji vam je potrebno:

– 3 g kantariona
– 3 g lista kadulje
– 3 g pelina
– 5 g istucanih smrekinih boba

Priprema:

Trave staviti u 1 litar vode i ostaviti da odstoje do jutra. Ujutru vodu prokuvati i pustiti da vri 5 minuta, a zatim dodati kašiku meda.

Nakon toga čaj se procedi i pije se jednu polovina ujutru,a drugu uveče pred spavanje. Ovaj čaj treba pripremati svakog dana i piti ga duže vremena.

Izvor: kucnilekar.com