SIMPTOMI MASNE JETRE: Prepoznajte ih na vrijeme

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu. Ona ima ulogu u razlaganju masti, održavanju šećera u krvi na optimalnom nivou, proizvodnji enzima i zadržavanju neophodnih vitamina, minerala i glikogena. Nijedan drugi vitalni organ ne može da zameni jetru.

Povišen krvni pritisak, nadimanje, zamor ili visoki nivo holesterola su neki od pokazatelja koji nam govore dve stvari: da je došlo do preopterećenja jetre i poremećaja metabolizma masti.

Minimalna količina masti neće da izazove nikakve posledice. S druge strane, ako postoji 5-10% masti po masi jetre, to znači da je reč o steatozi, oboljenju koje je poznato i pod nazivom masna jetra. Ona može nastati i kao posledica alkoholizma.

Simptomi masne jetre

Često je nazivaju i „tihom bolesti“ i to zbog toga što su njeni simptomi jedva primetni. U većini slučajeva, potrebne su godine dok se ne primeti. Ukoliko se ona razvije, možete da dobijete netipične simptome, kao što su mučnina, slabost, gubitak apetita, konfuznost i problemi sa koncentracijom.

Takođe, može da dođe do pojave bola u centralnom ili gornjem delu abdomena, pojave tamnih mrlja na koži (najčešće na donjem delu ruku) kao i do uvećanja jetre.

Kod alkoholičara, ovi simptomi se pogoršavaju kontinuiranim konzumiranjem alkohola. Masna jetra može da se otkrije, pa čak i da se sprečiti njeno nastajanje kod osoba koje ne konzumiraju alkohol.

Lečenje

Ne postoji lek za masnu jetru; postoji samo tretman za prevenciju ili redukciju i kontrolisanje oboljenja. Nakon otkrivanja oboljenja, potrebno je odmah prestati sa konzumiranjem alkohola.

Takođe, gojazne osobe bi morale što pre da smanje telesnu težinu. Redovno vežbanje, pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu da pomognu u poboljšanju stanja.

Pored smanjenja unosa kalorija, potrebno je smanjiti i unos svih prerađenih namirnica koje sadrže ugljene hidrate, kao što su beli hleb, krompir, testenina, šećer, kukuruz i trans masti.

Margarin, puter, pavlaka za kuhanje i jela pripremljena na ulju stvari su koje morate da ostavite. Takođe, bilo bi i više nego poželjno da izbegavate korišćenje nepotrebnih lekova odnosno lekova bez kojih možete.

Na kraju, ukoliko imate problem sa masnom jetrom, travari preporučuju i čaj koji može da pomogne u kontrolisanju oboljenja.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

– dve kašike iseckanog korena maslačka
– 200 ml vode

Koren maslačka prelijte ključalom vodom, pokrijte i ostavite da odstoji dvadeset minuta. Nakon toga ga procedite i pijte. Čaj pijte ujutro i uveče.

Izvor: Minimagazin.info