PETNI TRN: Evo kako se osloboditi bola u peti

Ne tako davno moja svekrva je bila suočena sa prilično rasprostranjenim problemom – nepodnošljivim bolom u peti ili u narodu poznato imala je “petni trn” ili “petnu bodlju”. Šta je petni trn?

Petni trn (Petna bodlja) – Calcar calcanei – je izbočenje na petnoj kosti najčešće prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti uslijed hronicnog mehaničkog preopterečenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se češće kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakteriše ga jak bol u sredini pete, koji ne dopusta opterecenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sjedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrašnjoj površini. Bol u peti može biti toliko nepodnošljiv da se ljudi žale na osjećaj prisutstva eksera u peti, što je bio slučaj kod moje svekrve.

Tradicionalne metode lijećenja smatram efikasnijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobale smo nekoliko metoda, koji su se na svoj način pokazali efikasni. Predlažemo i vama, ako nekome zatreba.

Najednostavnije lijećenje bola u peti je – polako, više puta dnevno udarati petom po podu, što povečava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprečava taloženja soli.

Kod jakih bolova pomažu obloge od krompira:

Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smjesu staviti na gazu i pričvrstiti na bolno mijesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge čarape. Obloge mijenjati svakodnevno. Trajanje tretmana je 7 – 8 dana.

Oblog sa medom i soli:

Pomiješajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namažite bolno mijesto. Od gore staviti komadić gaze, zalijepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti čarape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako veče. Poslije trečeg tretmana bolovi su se umanjili, a poslije petog ponovo sam ugledala osmijeh na licu moje svekrve. Tretman smo ponovile 10 dana. Poslije čega su bolovi skroz nestali.

Predložiću vam još jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komšinica i po njenim je recima izuzetno efikasan.

Ljekovita tinktura sa aspirinom:

10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.
Svako veče promučkati tinkturu i umočiti u nju komadić savijene gaze.
Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti čarapu. Ostaviti preko noći.

Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge.
Poslije 10 tretmana stopala i pete su se očistile od grube kože i naslaga.
Uzgred, stopala možete čistiti četkom ili kamenom za pete, a poslije nanijeti kremu.

Ako postoje pukotine, žuljevi ili čukljevi i tvrde naslage na stopalima, ova procedura će biti takođe efikasna. Moja komšinica ima 57 godina, a njena stopala su kao kod dvadesetogodisnje djevojke.

Kaže da sa ovom tinkturom mogu se tretirati i bolna mijesta kod proširenih vena (varikoza). Poslije utrljavanja, bol nestaje momentalno. Može se utrljavati na bolna mijesta i kod osteohondroza, gde se javljaju taloženja soli.

Izvor: uspesnazena.com