ISPRAVKA: Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Što je moždani udar?

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga što se manifestira oštećenjem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Moždani udar je prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrtnosti u Svijetu.

Simptomi moždanog udara
Najčešći simprotmi moždanog udara su:

– utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela
– poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno – potpuno nerazumijevanje govora druge osobe
– naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja
– naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
– gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima
– omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanašanje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima

Najpoznatiji čimbenici rizika na koje se može utjecati, a povezani su s načinom života su: pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, nezdrava prehrana, stres, tjelesna neaktivnost i debljina.

Otkrivanjem, uklanjanjem ili modificiranjem čimbenika rizika moguće je u značajnoj mjeri smanjiti učestalost moždanog udara što je dokazano u zemljama zapadne Europe i Sjeverne Amerike gdje je zadnjih desetljeća djelovanjem na čimbenike rizika smanjena učestalost oboljevanja od moždnog udara.

Napomena: Internetom kruze dezinformacije da se mozdani udar moze sprijeciti ubodima igle u vrhove prstiju. Nema dokaza da ova metoda pomaze kod mozdanog udara. Ova metoda nije djelotvorna i ne moze spasiti nekog od moždanog udara.

Vise informacija o mozdanom udaru mozete procitati na ovom LINKU.

Izvinjavamo se našim čitaocima zbog dezinformacija, prenošenju lažnih vesti i tome smično.

Izvor: net.hr