Oštri bolovi u nogama: Evo zašto se javljaju noćni grčevi i kako ih se rešiti

Ukoliko ste se nekada probudili u toku noći sa jakim, oštrim bolom u nogama, niste jedini, a verovatno je da nije ni poslednji put da će vam se to dogoditi. Ova vrsta bola obično izaziva da se probudite u toku noći, ako spavate.

Pak, može se pojaviti noću i kada ste budni, ali ste neaktivni. Najčešće se javlja u listovima, ali se dešava da se javi i u stopalima ili butinama.

Noćni grčevi u nogama su izuzetno bolni i nelagodni i izazivaju da mišići nogu budu veoma zategnuti i čvornati.

Siptomi mogu da traju od nekoliko sekundi, pa sve do nekoliko minuta, a možete i osetiti bol i tenziju u mišićima čak i kada grčevi prođu.

Ova vrsta grčeva obično pogađa one starije od 50 godina, ali nisu izostavljeni ni mlađa populacija ni deca. I muški i ženski pol su jednako zahvaćeni ovim problemom.

Uzroci noćnih grčeva

Razlozi za javljanje noćnog bola u listovima, stopalima i butinama su brojni i često su nepoznati, ali se naješće vezuju za predugo sedenje, prenapregnutost mišića zbog fizičke aktivnosti, predugog stajanja ili sedenja u lošem položaju.

Međutim, i životni stil, razna stanja, kao i medicinski problemi mogu izazvati ovaj problem.

Stoga, na javljanje ovog problema utiču i trudnoća, preterana konzumacija alkoholnih pića, dehidratacija, Parkinsonova bolest, neuromišićni poremećaji kao što su neuropatija i miopatija, strukturalni poremećaji kao što su ravna stopala, endokrini poremećaji kao što je dijabetes i korišćenje diuretika koje izbacuje suvišnu vodu iz tela i tako brže dovodi do malopre pomenute dehidratacije organizma.

Ono oko čega se najveći broj doktora i istraživača slaže jeste da je jedan od najčešćih i najvećih uzročnika grčeva u nogama(do 78%), nedostatak magnezijuma.

Ovo je veliki problem, uzimajući u obzir je magnezijum mineral ključan za zdravlje i neophodan je telu kako bi se smanjili bol, oticanje, tenzija i zapaljenja bilo kakve vrste.

Istraživanja pokazuju da popravljanjem manjka magnezijuma, dakle, većim unosom, možete da sprečite ponovno javljanje grčeva. I nažalost, nijedan lek ne može da popravi to što imate nedostatak magnezijuma.

Kako sprečiti pojavu noćnih grčeva?

Potrebno je da budete stalno hidrirani i da pijete bar šest do osam čaša vode svakog dana. Masirajte svakodnevno mišiće nogu pre odlaska na spavanje i nakon napornih treninga, istežite se, nosite udobnu obuću koja vam odgovara i nije pretesna, vozite nekoliko minuta pred spavanje stacionarni bicikl i naravno, pijte magnezijum pred spavanje.

Međutim, ukoliko niste uspeli da sprečite, moguće je da ćete morati da „lečite“ ovaj problem, a evo i kako. Trenutno i najbrže rešenje jeste da istežete mišić u kom osećate bol i tenziju, a možete ih smanjiti tako što ćete hodati okolo i tresti nogu. Od velike pomoći su i tuširanje i kupanje toplom vodom, ali i držanje leda na tom mestu.

Lekovi za ovaj problem ne postoje i bitno je uvek ići do srži problema i lečiti prvo uzrok, a ne samo posledicu, što mnogi rade. Suplementi vitamina E i B kompleksa mogu pomoći, ali je ključan magnezijum, naročito kod trudnica i sportista koji se izlažu prevelikom naporu i samim tim stvaraju veći pritisak i tenziju na noge.

Ovaj krucijalan mineral – magnezijum, opušta mišiće tako što blokira efekte kalcijuma koji zateže mišiće. Kako ljudi stare, suvišan kalcijum se skuplja u mišićima i tako izaziva grčenje. Magnezijum povećava i upijanje kalijuma koji je bitan za pravilno funkcionisanje mišića.

Umanjuje bol tako što blokira receptore bloa u mozgu i nervnom sistemu, a i ublažuje zapaljenje u mišićima i celom telu. Opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak, što obnavlja zdravu cirkulaciju. I na kraju, povećava serotonin i melatonin, koji vam pomažu da se opustite i lakše zaspite.

Dakle, da sumiramo:

Više vode, odmora, masiranja, sna i pre svega magnezijuma. Ukoliko se budete držali ovoga, imaćete i miran san bez grčeva i buđenja.

Izvor: kodren.com