8 ZNAKOVA DA STRES UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE

Amerikanci su pod stresom više nego ikad, sudeći prema studiju Američke psihološke asocijacije. Skoro trećina ispitanih rekla je da stres utječe na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Znakovi na tijelu

Ukoliko je vaše tijelo iznenada pokriveno crvenilom, stres, a ne alergija, mogući je krivac za to. Kada vaše tijelo iskusi snažan stres (za kraći ili duži period), vaš imunološki sistem opada i tijelo počinje oslobađati histamin kako bi se izborilo protiv stresa.

Ako se ne riješite stresa, crvenilo bi se moglo proširiti. Kada je vaš imuni sistem opao zbog stresa, vaša koža postaje osjetljiva i na stvari na koje ranije bila, poput sapuna, hladnoće ili toplote, losiona ili deterdženeta za veš.

Vaša težina se počinje mijenjati

“Stres izaziva otpuštanje hormona kortizola, koji narušava sposobnost tijela da obrad šećera u krvi i mijenja način na koji metabolizira masnoće, proteine i ugljikohidrate, što može dovesti do debljanja i gubitka kilograma”, kažu stručnjaci. Stres također može uzrokovati nezdravo ponašanje kod ljudi kao što su prejedanje ili potpuni gubitak apetita.

Česte glavobolje

Ako nikada niste patili od glavobolja i iznenada je počela glava da vas boli stalno, sigurno ste pod stresom. Stres oslobađa hemikalije koje uzrokuju promjene u nervnom sistemu, ali i u krvi koja dolazi mozak, što dovodi do alergijs. Ako patite od migrena, stres ih može pogoršati. On, također, uzrokuje napetost u mišićima.

Stomačni problemi

Stres može poremetiti funkciju vašeg digestivnog trakta u više načina. Žgaravica, sporije pražnjenje hrane iz želuca, što uzrokuje plinove i nadutost, a može čak i povećati probleme debelog crijeva, što dovodi do grčeva i dijareje.

Česte prehlade

Stres slabi imunološki sistem što ga čini lakšim za razbolijevanje. Istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pittsburghu izvijestili su u anketi da je suočavanje sa stresom vjerovjatnije da ćete se prehladiti.

Opet imate akne

Ako mislite da su akne ostale u tinejdžerskom dobu, iznenadit će vas da ih i stres prouzrokuje. Kada se pods tresom, vaše tijelo pumpa hormone, poput kortizola, što prouzrokuje da se koža više masti.

Mozak vam je pomućen

Stres vas može učiniti i mentalno bolesnim. Previše hormona kortizola otežava koncentraciju i pamćenje, ali uzrokuje i anksioznost i depresiju.

Opada vam kosa

Gubiti malo kose je normalno (stara kosa i opada i mijenja se novom povremeno), ali stres može pomjeriti cijeli ciklus. Stres potiskuje veliki broj folikula kose, ali i prouzrokuje da ih imunološki sistem napada, što rezultira opadanjem kose.

Izvor: radiosarajevo.ba