OPASAN JE I U MALIM KOLIČINAMA: Ovo je KRIVAC za najmanje 7 VRSTA RAKA, a ne postoji osoba koja ga ne koristi

Prema novom istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Addiction, postoji poveznica između ovoga i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima.

Alkohol izravno uzrokuje najmanje sedam vrsta karcinoma, te je opasan čak i po ljude koji uživaju u malim ili umjerenim količinama, upozoravaju znanstvenici.

Prema novom istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Addiction, postoji poveznica između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima.

Znanstvenici su zaključili kako postoji dovoljno uvjerljivih dokaza za definitivno ustvrditi kako je pijenje alkohola izravni uzročnik bolesti, tvrdi Jennie Connor, jedna od autora istraživanja.

– Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima, rekla je Connor.

– Čak i bez razumijevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju prosudbu kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva i grudi, rekla je Connor i dodala kako je sve više dokaza i kako alkohol uzrokuje rak kože, prostate i gušterače.

Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svjetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, te Svjetske zdravstvene organizacije.

– Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, no ozbiljan teret leži i na onima koji piju male do umjerene količine, upozorila je Connor.

Prema istraživanju koje je provela neprofitna organizacija Cancer Research UK, čak devet od deset ljudi nisu upoznati s vezom između alkohola i raka.

– Ovo istraživanje je snažan podsjetnik kako postoji jaka veza između te dvije stvari, rekla je dr. Jana Witt, glasnogovornica Cancer Research UK-a.

Izvor: jutarnji.hr