Nećete vjerovati šta se dešava u TIJELU ako pijete vodu iz BAKRENIH posuda

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode pohranjene u bakrenim posudama, jer se vjeruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, anti-kancerogena i protuupalna svojstva.

On je mineral esencijalan za naše tijelo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode pohranjene u bakrenim vrčevima.

Prema studiji iz 2012-te godine, skladištenje kontaminirane vode u bakrenim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rješenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju.

Drugo istraživanje je pokazalo da su bakrene površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultiralo u 40% smanjenja stope zaraze.

Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakrenoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koje su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i energiju općenito. “

Ayurveda tekstovi kazuju da voda pohranjena u bakrenim posudama ima sposobnost uravnotežiti sve tri doše u vašem tijelu (vata, kapha i pitta). Doša (dosha) je sanskrtska riječ koja znači ‘konstitucija uma i tijela’, a sve tri doše su prisutne u svakoj stanici, tkivu i organu – za kretanje, metabolizam i fluidnost – i ključne su komponente našeg života.

Koje su dobrobiti?

– Pijenje čaše vode iz bakrene posude (na sobnoj temperaturi) ispire bubrege i probavni sustav.

– Bakar je dobar tonik za jetru, slezenu i limfni sustav.

– Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava

– Stimulira vaš mozak

– Proizvodi melanin (pigmentacija oči, kosu i kožu) u našem tijelu

– Pomaže u apsorpciji željeza u tijelu

– Uništava štetne bakterije u vodi

– Regulira rad štitne žlijezde

– Ublažava bol uzrokovanu otečenim zglobovima kao u slučaju artritisa

– Usporava starenje

– Pomaže regulirati krvni tlak, otkucaje srca i snižava razinu kolesterola i triglicerida

– Rane brže zacijeljuju

– Potrebno je jednostavno vodu držati u bakrenom vrču preko noći i piti pozitivno nabijenu vodu rano ujutro ili 2-3 puta u jednom danu – to je više nego dovoljno da iskoristite prednosti takve vode. Vodu nemojte držati u frižideru.

Redovito perite bakrenu posudu svježim limunom ili tijestom napravljenim od soli i tamarinda.

U ovo moderno doba, mi često odabiremo praktičnost ispred zdravijeg života – pitka voda u boci na primjer je ne samo štetna za okoliš, već i rizična za zdravlje.

Nemojte pretjerivati u ovoj praksi i uvijek je bolje izvršiti dodatna istraživanja prije nego što počnete s nečim novim.