NAUČNA STUDIJA OTKRILA: Ekstrakt paradajza može biti lijek za smrtonosni rak

Dugo je već poznato da je paradajz jedna od najzdravijih namirnica koje ljudi konzumiraju. Jedna od njegovih glavnih hranljivih materija je likopen, moćni antioksidant za koji je otkriveno da može zaštiti telo od infekcije i popraviti oštećene delove tela.

Lekovita dejstva koje likopen ima na kardiovaskularni sistem i protiv karcinoma nisu tajna ali nova studija otkriva da antikancerogena svojstva ovog voća nisu ograničena samo na likopen.

Studija koja se pojavila u Žurnalu celularne fiziologije je ispitala kakvo dejstvo celoviti ekstrakt paradajza izvučen iz dve vrste paradajza sa juga Italije ima na kancerogene ćelije u želucu.

Istraživači su proučavali San Marzano i Korbarino ekstrakte paradajza i pronašli su da su ekstrakti uspeli da spreče rast kancerogenih ćelija, navode MedicinskeVestiDanas.

Štaviše, oni su otkrili da su ekstrakti uspeli da spreče migraciju kancerogenih ćelija sa originalnog tumora na okolinu. Još neverovatnija činjenica je da su istraživači otkrili da su ekstrakti prouzrokovali smrt tih ćelija.

Predviđa se da će karcinom želuca pogoditi 17 750 muškaraca i 10 250 žena 2017. godine, kako navodi Američko društvo za karcinom. Očekuje se da će veliki broj dijagnostikovanih od ove bolesti i preminuti od nje – tačnije 6 720 muškaraca i 4 240 žena.

Po rečima organizacije, karcinom želuca se javlja kod starijih osoba, prosečna starosna dob pacijenata je 69 godina, a većina dijagnoza se javlja kod osoba starijih od 65 godina (6 od 10).

Rezultati su naglasili da antikancerogena svojstva ekstrakta paradajza nisu došla od samo jednog jedinjenja, već od celog paradajza, što dovodi do zaključka da je ovo voće i zdravije od onoga što se za sad veruje.

Ovo istraživanje je takođe pokazalo da paradajz nije samo efikasan za sprečavanje nastanka karcinoma, već i kod njegovog lečenja, što znači da je zlata vredan.

„Čini se da antikancerogeni efekat nije povezan sa specifičnim jedinjenjem poput likopena, već da se paradajz treba razmatrati kao celina,“rekla je Danijela Barone, koautorka studije.

Istraživači se pripremaju za dalja istraživanja za ispitivanje efekata drugih varijacija paradajza na kancerogene ćelije.

O paradajzu

Paradajz je zaista jedna od najboljih namirnica koje možete uključiti u režim ishrane. Ovo voće nije samo bogato likopenom već i mnogim drugim vitaminima koji možda doprinose njegovom celokupnom antikancerogenom dejstvu.

Po stranici OrganicFacts.com, paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, folnom kiselinom i tijaminom. Svaki od ovih vitamina imaju svojstveno dejstvo na telo – od promovisanja razvoja očiju i kostiju do pospešivanja imuniteta i metabolizma.

Paradajz je takođe odličan izvor minerala poput kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora i bakra.

Pošto ima toliko toga da ponudi, paradajz – bez sumnje – ima brojna lekovita svojstva. Uporedo sa sprečavanjem nastanka karcinoma, on takođe snižava holesterol i samim tim pospešuje kardiovaskularni sistem.

Paradajz takođe poništava efekat duvanskog dima jer sadrži kumarinsku i hlorogeničnu kiselinu koje se bore protiv nitromasina, glavnog kancerogena u cigaretama.

Ovo voće bogato vlaknima takođe pospešuje probavu, sprečavajući dijareju i konstipaciju podsticanjem umerenog otpuštanja gastričnih i digestivnih sokova.

Velik sadržaj vode u paradajzu takođe doprinosi sprečavanjem infekcije urinarnog trakta i pospešuje uklanjanje toksina iz organizma.

Izvor: Webtribune.rs