NAMIRNICE KOJE SNIŽAVAJU TRIGLICERIDE

Osećate li uvek, čak i posle obilnog obroka, glad? Možda to ima veze s trigliceridima, odnosno masnim molekulama u vašoj krvi.

Istraživanja su pokazala da visok nivo holesterola može blokirati hormone koji daju signal mozgu da oseti sitost.

Rezultat toga je potreba da se više jede, što, vremenom, vodi do gojaznosti. Ove ukusne i zdrave namirnice obuzdat će vam apetit tokom dana i smanjiti trigliceride.

Pasulj

Iako je bogat vlaknima, sve vrste, a naročito crni, dobar je za varenje i dugo vas čini sitima. Dovoljno je da ubacite pola šolje u salatu kako biste joj poboljšali ukus ili dodate avokado da biste uneli dodatnu količinu proteina.

Sveže voće

Istraživanja pokazuju da više svežih proizvoda u ishrani smanjuje nivo triglicerida. Voće poput jabuka puno je celuloze, vitamina i minerala. Napravite zdelu voćne salate kako biste utolili glad ili za doručak ubacite malo omiljenog voća u zobenu kašu ili obrok od celog zrna žitarica.

Maslinovo ulje

Bogato je mastima koje mogu sniziti tngliceride, koristite ga umesto suncokretovog ulja. Dovoljne su dve kašičice dnevno da vas zasite i učine zdravim.

Spanać

Kao sjajan izvor alfa-lipoinske kiseline, može sniziti nivo holesterola za čak 60 procenata. Bogat vlaknima i niskokaloričan, “savršeno je rešenje za vitku liniju. Jedite ga začinjenog maslinovim uljem.

Izvor: kucnilekar.com