NAJPOZNATIJI DOMAĆI LIJEK ZA POVIŠEN HOLESTEROL: I LJEKARI GA PREPORUČUJU

Osim što je jedina namirnica ove vrste bez glutena, a samim tim i pogodna za osobe koji boluju od celijakije, kukuruzno brašno ima brojna lekovita svojstva.

Jača imuni sistem, podstiče mršavljenje, štiti organizam od virusa i bakterija, a možda je najpoznatijii kao narodni lek za povišen holesterol i trigliceride.

U detinjstvu su nam bake uz pomoć ove namirnice skidale temperaturu, tako što su ga izmešale sa sirćetom, a smesu stavile u čarape koje smo nosili preko noći.

Ali, da bi imao pun efekat, ovaj lek treba pripremiti po sledećem receptu… Čak ga i lekari preporučuju!

Za pravljenje leka za snižavanje povišenog holesterola potrebno je:

– 100 grama kukuruznog brašna
– 100 grama semenki suncokreta (ali očišćenih)
– 100 grama kokosovog brašna
– 100 g sirovog susama
– 100 grama lanenog semena

Svi sastojci se dobro izmešaju. Svako jutro bi trebalo da uzimate po dve supene kašike ove mešavine sa jogurtom.

Za prve rezultate u smanjenu holesterola, ovaj lek treba da se pije najmanje 30 dana. Mešavinu čuvajte u teglici.

Riznica cinka, neophodnog u doba korone

Kukuruzno brašno je izvor brojnih hranljivi materija: niacina, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Sadrži vlakna, karotenoide, 18 aminokiselina i esencijalnih minerala, kao što su cink, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, mangan i selen.

Cink, koji je jedan od najvažnijih nutrijenata u vreme epidemije korona virusa, nalazi se najviše u žutom kukuruznom brаšnu. Cink аktivirа enzime koji regulišu аktivnost genа u nаšim ćelijаmа, jača nаš imuni sistem i pomože da se hrana pretvori u energiju.

Tаkođe, ovaj mineral аktivirа аntioksidativne enzime koji pomаžu u očuvаnju ćelijske membrаne, kаo i DNK i proteinа od oštećenjа.

Šoljа žutog kukuruznog brаšnа vam obezbeđuje 2 mg cinkа, što je 25% preporučenog dnevnog unosa zа žene i 18% zа muškаrce.

Izvor: mondo.rs