NAJBOLJI ČAJEVI ZA UPALU JAJNIKA

Biljke koje sadrže tanin, posebno su blagotvorne kod bolnih menstruacija, pa su tako prirodni lek protiv upala i odliva, kao i lekovito bilje koje u svom sastavu ima amine, alkaloide, sluz i etarska ulja.

Među lekovitim biljkama po ovom pitanju su hajdučka trava, virak, kantarion i žalfija. Preporučuju se i uvin čaj, čaj od pelina, brusnice, peršuna…

Osim upale jajnika, ove biljke su dobra dopunska terapija za neplodnost, ciste, miome, hormonalne poremećaje, tegobe u menopauzi…

U svakom slučaju, upale jajnika i drugi zdravstveni problemi žena, mogu se lečiti biljem ali samo uz konsultaciju sa lekarom.

Za pomoć u lečenju jajnika, preporučuju se i sledeći čajevi:

– Vrkuta će kao lekovita biljka pomoći kod upale jajnika kao i kod upale materice. Preporuka je da se pije dnevno 3 do 5 šolja čaja onoliko dugo , dok se ne oseti poboljšanje.

– Napravite čaj za upalu jajnika od imele, tako što ćete kašičicu imele staviti u šolju hladne vode, a nakon što odstoji 12 sati, podgrejte i pijte, 3 do 4 šolje na dan.

– Broćika je odavno cenjena i upotrebljavana lekovita biljka kod upale jajnika, materice i jakog krvarenja. Dnevno se preporučuje 3 do 5 šolja vrlo toplog čaja.

– Hajdučka trava je jedna od najlekovitijih biljaka za ženske bolesti. Preporuka je da pijete 3 do 5 šolja vrlo toplog čaja dnevno. Osim čaja, pomažu i sedeće kupke od hajdučke trave, tri puta na dan. Ostanite u kupki oko 20 minuta, pa bez brisanja lezite u krevet i dobro se pokrijte. Ostanite u krevetu oko sat vremena.

– Macina trava, koja se odavno upotrebljava za lečenje neplodnosti u narodu je poznata i kao očajnica, što jasno opisuje žene koje su očajavale jer nisu mogle da postanu roditelji. Čaj od macine trave će uticati pozitivno na zdravlje jajnika, na lučenje polnih hormona, pomaže kod menstrualnih tegoba, ranica na materici i ostalih bolesti žena. Macinu travu, osim u vidu čaja koristite i kao sredstvo za ispiranje.

Vrkuta i kantarion

Virak ili vrkuta je lekovito bilje koje pomaže kod skoro svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice pa do upala koje prati neugodan sekret.

Čaj od vrkute pije se četiri puta dnevno, ali polako, gutljaj po gutljaj.

Za održavanje zdrave vaginalne flore dobro je ispiranje čajem od kantariona, zašta će Vam biti potreban irrigator. Kašičicu kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode i poklopite. Kada odstoji 10 minuta, napunite irigator, mlakom tečnošću, uvucite u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnite čaj.

Žalfija (kadulja) i neven

– Čaj od žalfije je najbolji za tegobe u menopauzi, efikasan je kod napada talasa vrućine (valunga) i znojenja,ali pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije. Koristi se još kod eleminacije belog pranja koje, izmedju ostalog, može izazvati upala jajnika. Dve kašičice žalfije prelijte se sa dva i po decilitra vrele vode.Preporučuje se da se pije 2 do 3 šolje na dan.

– Čaj od nevena je dobar za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova . Žene koje imaju promene i upale na jajnicima, neven mogu da koriste u mešavini sa hajdučkom travom i koprivom. Čaj od ove mešavine treba da se pije tri puta dnevno, u gutljajima.

Hajdučka trava (stolisnik)

– Hajdučka trava je prava ženska biljka i odličan biljni tretman za lečenje menstrualnih tegoba. Ublažava grčeve materice a neverovatno dobre rezultate daje kod žena u klimaksu. Dovoljno je da se pije dva puta dnevno. Kašičicu sušene hajdučke trave prelijte sa 2 dl vrele vode. Nakon toga ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procedite pa pijte, ali ne više od 2 šolje čaja na dan.

Izvor: kucnilekar.com