NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU

Štitna (tireoidna) žlijezda ima veoma bitnu i složenu funkciju u našem organizmu, a tu spada održavanje normalnog metabolizma svih ćelija, utiče na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu bjelančevina, zatim na frekvenciju srčane aktivnosti, a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i još dosta toga.

Za liječenje štitne žlijezde pomoći će čaj i oblozi od ivanjskog cvijeća (ima ga u apotekama).

Čaj pripremiti na uobičajen nacin, jednu malu kašiku ivanjskog cvijeća preliti sa jednom šoljom klučale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno.

Uporedo ispirati grlo (grgorati) sa nesto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana. Da bi efekat liječenja bio jos bolji, na vratu gdje se nalazi štitna žlijezda, stavljati obloge od ivaljskog cvijeća.

Oblog se priprema tako sto se cijela biljka (u obliku malog buketića), samo na kratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu.

Kada se malo prohladi držati oblog na vratu, tako sto je biljka prislonjena direktno na kožu, oko sat vremena vise puta dnevno. Ako je moguće bolje bi bilo da bolesnik za to vrijeme miruje u krevetu.