PRIRODNO LIJEČENJE MASNE JETRE

Masna jetra nije rijetka bolest, ali se može liječiti tako što ćete napraviti izvjesne promjene u vašem načinu života. Nije toliko ozbiljno ukoliko imate masnu jetru, pod uslovom da ne dovodi do upala ili nekih drugih tegoba.

Kada je masna jetra posljedica neke bolesti, npr. dijabetesa, onda može biti štetna ako se blagovremeno ne dijagnostikuje i liječi.

Masna jetra se javlja kada masnoća zauzima 5-10% težine jetre. U većini slučajeva detektuje se kod osoba sa dijabetesom i kod osoba starijih od 50 godina.

Kod mnogih osoba masna jetra ne izaziva velike komplikacije. Masna jetra može da se uzrokuje pretjeranom konzumacijom alkoholnih pića.

Masna jetra uzrokovana alkoholom

Masna jetra je najraniji stadijum bolesti jetre zbog pretjerane upotrebe alkohola. Jetra oštećena alkoholom nije u stanju da razlaže masti, što dovodi do nagomilavanja masti.

Dobra vijest je da ukoliko pacijent prestane da pije alkohol, jetra se može oporaviti sama nakon 6 mjeseci od prestanka upotrebe alkohola. Međutim, ako nastavite da pijete alkohol, masna jetra može uznapredovati do stanja ciroze.

Sa druge strane, uzrok masne jetre, pored alkohola, može biti i gojaznost. Ostali uzročnici mogu biti visok nivo holesterola, visok nivo triglicerida, preterana upotreba nekih lijekova, nagli gubitak težine i si.

Simptomi

Ukoliko je bolest masne jetre u početnom stadijumu, obično nećete osjetiti nikakve simptome. Ali, ako je bolest uznapredovala, mogu se javiti sljedeći simptomi: umor, gubitak težine ili gubitak apetita, slabost, mučnina, slabo pamćenje i loša koncentracija.

Narodni lijekovi za masnu jetru, Prirodno liječenje

Ostavite alkohol

Kao što smo već spomenuli, ako je alkohol uzrok masne jetre, dovoljno je da na vrijeme prestanete da ga konzumirate i vaša jetra će se vremenom oporaviti. Zvuči lako ali zahteva jaku volju.

Smršajte

Mnogi zdravstveni problemi se otklone ukoliko smršate, a masna jetra je jedan od njih. Ne smijete naglo da smršate, jer upravo to može da dovede do ove bolesti. Umjesto toga, probajte postepeno da mršavite uz pomoć zdrave ishrane i 30 min. fizičke aktivnosti i vježbe u toku dana. Preporučujemo da mršavite 0,5-1 kg sedmično.

Đumbir

Studije pokazuju da je đumbir dobar za masnu jetru. On sadrži antioksidanse, a također pomaže u regulaciji nivoa triglicerida. Možete napraviti čaj od đumbira: 2 kašike korijena đumbira dodajte u vruću vodu, ostavite da odstoji nekoliko minuta i popijte. Druga opcija je da u salatu dodate rendani đumbir.

Grejpfrut

Ova voćka sadrži enzime koji aktiviraju supstance odgovorne za oksidaciju masnih kiselina. Također, grejpfrut snižava nivo masti u čitavom organizmu, a samim tim i u jetri.

Izbjegavajte prerađene proizvode, gazirana i energetska pića, brzu hranu

Sve ove navedene namirnice sadrže kukuruzni sirup koji sadrži visok nivo fruktoze i masti, i veoma je štetan za vaše zdravlje. Umjesto ovih namirnica, u vašu ishranu uključite raznovrsno voće i povrće, proizvode bogate vlaknima, niskokalorične namirnice, i namirnice bez zasićenih masti.

Čaj od maslačka:

Maslačak se još od davnina koristi se u tradicionalnoj medicini. Preporuka je da ga koriste osobe koje imaju problema sa masnom jetrom jer pročišćava krv i djeluje kao antioksidans.

Jedite voće i povrće

Sirovo voće i povrće su najmoćnije namirnice za liječenje jetre. Pomažu u čišćenju i oporavku jetre.

Izvor: narodnilijek.com