Za zdravlje i dugovječnost: Maslinovim uljem protiv raka dojke

Znanstvenici su otkrili da antioksidanti polifenoli, koji se nalaze u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, smanjuju djelovanje gena koji utječe na razvoj raka dojke.

Antioksidanti polifenoli, koji se nalaze u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, smanjuju djelovanje gena HER2 koji utječe na razvoj raka dojke, pokazali su rezultati istraživanja španjolskih znanstvenika.

Javier Menendez iz Katalonskog onkološkog Instituta i Antonio Segura Carretero s Univerziteta u Granadi su, ispitujući koji su sastojci najefikasniji protiv raka dojke, utvrdili da nerafinirano maslinovo ulje dobrog kvaliteta sadrži veliki broj “fitokemijskih” sastojaka koji mogu izazvati odumiranje stanica raka.

Znanstvenici su, međutim, istakli da rezultate njihovog “in vitro” istraživanja treba još potvrditi i na ljudima. Ukoliko rezultati budućih istraživanja budu pozitivni, polifenoli bi mogli postati nova vrsta lijekova protiv raka.

Često se kaže da su u raju bila dva drveta – smokva i maslina. Smokva je “drvo istine”, a maslina “drvo života”.

Maslina simbolizira zdravlje, pobjedu, uspjeh, mudrost, inteligenciju, čistoću i mnoge druge značajne ljudske vrline.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, dok se plod koristio u liječenju mnogih bolesti.

Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Drvo raste na krševitom tlu i zahtijeva klimu bez velikih temperaturnih oscilacija, dobro podnosi sušu, ali ne i niske temperature.

Uzgaja se u toplim predjelima Mediterana, uz more, najviše do 400 m nadmorske visine.

Maslina cvjeta u svibnju i lipnju, a plod sazrijeva od listopada do veljače, ovisno o sorti i klimatskim prilikama. Poznata je po svojoj dugovječnosti. Plod masline se jede sirov ili se koristi kao voćni sok iscijeđen iz ploda (maslinovo ulje).

Drvo masline prvih sedam godina nakon sadnje ne rađa, a najveći urod daje nakon 20 godina od sadnje. Nakon 150 godina urod se smanjuje, a nakon 200 godina na mjestu starog stabla izbiju samonikle mladice.

Nezreo, svijetlozeleni plod sadrži 15 do 35 % ulja i najbolji je za jelo, dok se za ulje koriste potpuno zrele masline tamnoljubičaste boje. Od 20 kg maslina dobije se od tri do pet litara ulja.

Maslinovo ulje dobiveno hladnim prešanjem naziva se djevičansko ulje, a na deklaraciji svakog proizvoda mora biti navedena tehnologija prešanja.

Mediteranskim narodima maslinovo ulje služi kao dodatak prehrani, lijek i kozmetički pripravak.

Zbog karakterističnih svojstava prirodni je konzervans za ribu i sir, koji čuvani u maslinovom ulju mogu ostati upotrebljivi godinama.

Masline su vrlo dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i vitamina E.

Maslinovo ulje štiti dobri kolesterol (HDL), a smanjuje loš kolesterol (LDL), te pomaže u liječenju bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i bolesti probavnog sustava.

Maslinovo ulje i masline se mogu uzimati kao preventiva ili kao lijek i tajna su zdravlja i dugovječnosti.

Izvor: mojezdravlje.net