Masirajte “ključnu” tačku ispod koljena i riješite se svih bolova

Postoji japanska legenda koja kaže da je nekada davno postojao čovjek koji je naslijedio vrlo vrijedno znanje od svog oca – Zu San Li – “tačka o dugovječnosti”.

Nakon savjeta svog oca, ovaj čovjek je masirao ljude na ključnom predjelu. Masiranje je inače jedna od najstarijih metoda tretmana na Istoku, koja se prakticira nekoliko hiljada godina. Ljudsko tijelo ima 365 “dana” i 12 glavnih meridijana, koji podsjećaju na iznos dana i mjeseci u godini.

Tehnika za ovu masažu (akupresura, pritisak prstana konkretne stvari) se temelji na učenjima meridijana i kanala koji su povezani s određenim organima. U kineskoj medicini, tijelo se gleda kao energetski sistem, a masaža može utjecati na protok energije i funkcionalne aktivnosti organa, piše Worldhealthinfo.

Aktiviranje tačke će vam dati podmlađivanje i “zarastanje” efekta starenja. U Kini, u ovom trenutku je poznata kao – “tačka dugovječnosti”, a u Japanu – “tačka stotinu bolesti”. Na našim tijelima, Zu San Li se nalazi odmah ispod koljena.

Da biste je pronašli, pokrijte koljena dlanom. Poenta se nalazi u obliku maleog udubljenja između kostiju. Ako je možete pronaći na ovaj način, pokušajte sjesti na pod, a ruke neka su vam na podu, okrenute prema dole. Povucite ih prema vama, bez podizanja noge sa poda. Primijetit ćete veći prostor ispod koljena – stavite prst na njega i zauzmite startnu poziciju.

Zu San Li tačka kontrolira rad organa koji se nalazi u donjem polju tijela. Ona kontrolira funkcije kičmene moždine u dijelovima koji su odgovorni za pravilno funkcioniranje probavnog trakta, seksualne organe, bubrege, nadbubrežne žlijezde.

Masažom Zu San Li, povećat će se aktivnost nadbubrežne žlijezde, koja je najmoćnija žlijezda koja djeluje kao glavni zaštitnik zdravlja ljudi. Ona luči adrenalin, hidrokortizon i druge važnih hormone u krvi.

Izvor: Radiosarajevo.ba