Ova biljka LIJEČI ŽENE i prirodni je lijek za uspješnu trudnoću

Marulja (Marrubium vulgare) je vrlo rasprostranjena, ali zaboravljena biljka. Od davnina je poznata kao biljka iznimnih ljekovitih svojstava.

Kako je bila rasprostranjena skoro na svakom koraku, široko se koristila u narodu, a posebno je bila omiljena među travarima i drevnim medicinarima.

U narodnoj predaji poznata kao macina trava, divlji bosiljak, gorska metvica ili tetrljan, ova biljka svoje ljekovito djelovanje pokazala je još u doba egipatskih faraona.

Stari Rimljani koristili su je za liječenje malarije te za plućne bolesti i iskašljavanje. Otac medicine Paracelsus je bio zagovornik korištenja marulje u ljekovite svrhe.

Čak su i neki europski vladari koristili ekstrakte ove biljke na svome dvoru kako bi se oporavili od plućnih tegoba i bolesti kože.

Danas ova biljka opet privlači pažnju ljubitelja prirodnih načina liječenja, I to posve zasluženo.

Njene blagodati za organizam su mnogobrojne, a posebno se ističe kao biljka blagotvorna za žensko zdravlje.

Mala biljka za velike pothvate

Kada je u pitanju ljekovito djelovanje, marulja se tu ističe kao nepresušni izvor prirodnog zdravlja.

U prvom redu koristi se kod svih tegoba s disanjem, respiratornih bolesti (kašalj, bronhitis, upala pluća, tuberkuloza, gripa), astme te ostalih infekcija i upala dišnog sustava.

Pokazuje povoljno djelovanje kod upale i bolesti sluznice, jer svojim aktivnim sastojcima štiti unutarnju i vanjsku sluznicu od negativnih vanjskih čimbenika i napadača.

Pokreće metabolizam i potiče izlučivanje štetnih toksina iz tijela, zbog čega se koristi u kurama mršavljenja i čišćenja organizma.

Znana je i kao izvrstan lijek za kožu, pomaže kod problematične kože, osipa, prištića, vanjskih ranica i iritacija.

Kako svojim djelovanjem potiče izlučivanje mokraće, ova biljka pomoći će kod raznih bubrežnih i uroloških oboljenja.

Korisna je i kod probavnih te želučanih tegoba. Smiruje želučane grčeve i crijevne viroze, pojačava apetit i osnažuje rad cjelokupnog probavnog sustava.

Rješava i parazitske nametnike u organizmu te se iskazala i kod tegoba s hemeroidima.

Tinkture i ekstrakti marulje imaju blagotvorno djelovanje na srce i krvožilni sustav, jer reguliraju tlak i rad srca (pomažu kod aritmije).

Koristi se i kod bolesti krvi i krvnih žila kao što su anemija, proširene vene i popucali kapilari.

Najbolja biljka za žensko zdravlje

Od davnima marulja se smatrala prirodnim lijekom kod neplodnosti žena.

Žene koje nisu mogle zatrudnjeti, koristile su je u obliku raznih čajeva i eliksira čime je ova biljka dobila naziv „očajnica“ – ona koju koriste žene u očajavanju jer ne mogu postati majke.

Danas je poznato da marulja igra ogromnu ulogu u normaliziranju hormonalne slike organizma, čime se značajno poboljšavaju šanse za uspješnim začećem i urednom trudnoćom.

Posebno se naglašava korištenje marulje kod menstrualnih tegoba, pogotovo ako su u pitanju teške, bolne ili pak nepravilne i slabe menstruacije.

Konzumiranjem čaja od marulje, nepravilni menstrualni ciklusi se normaliziraju i menstrualni bolovi se umiruju. Marulja je iznimno djelotvorna i kod ostalih ženskih tegoba.

Pripravci od marulje

Čaj od marulje se priprema od suhih listova biljke ili pak svježeg biljnog materijala. Obično se preporučuje sušena varijanta jer je svježa biljka jačeg i intenzivnijeg okusa i učinka.

Uzmite 1 jušnu žlicu suhe biljke na 2 dcl vruće vode, poklopite, pustite da malo odstoji (5-10 minuta), procijedite te zasladite medom. Preporučuje se piti 2-3 šalice čaja dnevno za dišne ili srčane probleme.

Ako navedeni čaj koristite kako bi uravnotežili hormonalnu sliku, pijte ga najmanje mjesec dana u kontinuitetu, budući da je za djelovanje aktivnih sastojaka potrebno vrijeme.

Za pomoć pri začeću čaj možete piti u kombinaciji s vrkutom (u omjeru 1:1) te ga konzumirati tri mjeseca u kontinuitetu, s time da prilikom mjesečnice trebate napraviti pauzu.

Vrkuta u ovoj kombinaciji ublažava okus čaja ali i dodatno pojačava djelovanje aktivnih sastojaka.

Ako marulju koristite u njezi problematične kože kao pripravak za kupanje ili umivanje, u tu svrhu uzmite nezaslađeni, ohlađeni čaj.

Gdje raste i kako izgleda?

Marulja se lako može naći na livadama, suhim pašnjacima, kamenjarima te napuštenim zemljištima i seoskim putovima.

Marulja raste do visine 40 cm, uspravne stabljike obrasle sitnim dlačicama, malih listova te sitnih bijelih cvjetova koji tvore kuglaste cvatove.

Sezona cvata traje kroz cijelo ljeto te je vrlo medonosna biljka, s bijelim i prozirnim, jako kvalitetnim medom. Zato je jako popularna kod pčela i obližnjih kukaca.

Berba marulje je od srpnja do sredine rujna. Ubire se biljka u cvatu bez korijena, te se suši u hladu.

Marulja je malena biljka iznimnih sposobnosti, bez obzira koristili ju zbog zdravstvenih tegoba, jačanja imuniteta ili pak iz čistog zadovoljstva.

Narodna mudrost i medicina odavno su polagali nade u bilje koje je raslo u okolici, a marulja je pronašla svoje mjesto u recepturama pripravaka za jako tijelo i povećanje plodnosti.

Ljekovita svojstva marulje:

– prirodni lijek za ženske tegobe
– odlično sredstvo za problematičnu kožu
– pomaže kod respiratornih bolesti
– prirodni lijek za bolesti bubrega i mokraćnog sustava
– štiti srce i krvožilni sustav
– koristi se u kurama mršavljenja i čišćenja organizma

Izvor: alternativa-za-vas.com