DEBLJATE SE JER PREMALO SPAVATE: MANJAK SNA POVEĆAVA RIZIK OD DIJABETESA I PRETILOSTI

San za koji nemate vremena tijekom radnog tjedna ne možete nadoknaditi vikendom, ma koliko god pokušavali.

Gubite li noću samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, već za samo tjedan dana vaša vaga može pokazivati veći broj kilograma, a vi povećati rizik da obolite od dijabetesa tipa 2.

Pokazalo je to istraživanje koje su proveli znanstvenici Medicinskog sveučilišta Weil Cornell u Dohi u Kataru, a koje je prezentirano na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u američkom San Diegu.

U okviru istraživanja, znanstvenici i liječnici su na 522 osobe kojima tek otkriven dijabetes tipa 2 kroz godinu dana pratili njihove dnevnike spavanja, visinu, težinu i opseg struka te bilježili vezu između spavanja i drugih parametara.

Studija je otkrila da je kod osoba koji nisu imali kvalitetan san rizik od pretilosti se povećao za 17%.

Ujedno, rizik za inzulinsku rezistenciju porastao im je za čak 39%.

Bilo je dovoljno da gube svega 30 minuta sna svake noći tijekom tjedan dana, da tijelo počne reagirati, i to negativno.

Tijelo pamti svaku izgubljenu minutu sna

Prof. Shahrad Taheri u ime tima koji je predvodio istraživanje istaknuo je da je ova studija promijenila način na koji se dosad gledalo na manjak sna i njegov utjecaj na cijeli organizam.

“Već samo 30 minuta izgubljenog sna svake noći, u kratkom periodu, može značajno utjecati na pretilost i inzulinsku rezistenciju u organizmu” – istaknuo je američkim medijima prof. Taheri.

“Moderno društvo trpi od manjka sna, no tek smo u posljednjem desetljeću otkrili njegove stvarne metaboličke posljedice” – upozorio je prof. Taheri.

Otkriće njegovog tima sugerira medicinskim stručnjacima da prilikom prevencije i liječenja različitih metaboličkih poremećaja moraju uzeti u obzir i kvalitetan san kao važnu terapiju.

Jer, tijelo pamti svaku izgubljenu minutu sna.

Osam sati sna dnevno, formula za ljepotu i zdravlje, koja se nauči još u vrtiću, pokazuje se točnijom sa svakim novim znanstvenim istraživanjem.

Upravo minimalno 6-8 osam sati odmora mozak treba baš svake noći, kako bi se odmorio, obnovio i zadržao kvalitetu kognitivnih funkcija na najvišoj razini.

Ujedno, to je vrijeme u kojem će se cijeli organizam obnoviti i tako zaštititi od visokog tlaka, pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.

Manjak sna i pretilost kod mališana

Studija provedena u Velikoj Britaniji i objavljena u The Journal of Pediatrics, otkrila je da manjak sna ima i značajan utjecaj na djecu i njihovu težinu.

Istraživači su pratili 2000 mališana punih 15 godina, još od predškolske dobi.

Otkrili su da oni koji loše i premalo spavaju (manje od 10.5 sati svake noći) ili imaju problema s disanjem u snu (hrkanje, apneja), imaju dvostruko veći rizik da postanu pretili u odnosu na vršnjake koji spavaju dovoljan broj sati.

Mališani između 5 i 6 godina koji slabo spavaju imaju 60-100% više izgleda da će do svoje 15 godine biti pretili, upozoravaju rezultati te studije.

“Činjenica da san utječe na tjelesnu težinu djeteta uvelike će pomoći i roditeljima i zdravstvenim stručnjacima” – komentirala je rezultate studije prof. Karen Bonuck, sa Einsteinovog medicinskog sveučilišta u New Yorku, za američke medije.

“Moći će na vrijeme otkriti uzrok i na vrijeme spriječiti ovaj ozbiljan zdravstveni problem od kojeg boluje već 17% mališana samo u SAD-u.”

Amerikanci nisu jedini koji višak kilograma bilježe već u predškolskoj dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na gotovo nevjerojatne podatke: čak 42 milijuna djece u svijetu mlađih od 5 godina ima višak kilograma ili je već na pragu pretilosti!

Izvor: alternativa-za-vas.com