Kako pomoći osobi koja se guši: U par jednostavnih koraka

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se netko za vašim stolom guši nakon što mu je komad hrane zapeo u grlu? Biste li u takvoj situaciji znali pomoći unesrećenome?

Kako biste reagirali brzo i na pravi način, u nekoliko jednostavnih koraka naučite primijeniti metodu prve pomoći kod gušenja – Heimlichov zahvat.

S obzirom na to da je gušenje četvrti najčešći uzrok slučajne smrti i da osoba kojoj je dišni prolaz zatvoren može umrijeti u roku od nekoliko minuta, brza pomoć od izuzetne je važnosti.

Primjenom Heimlichova zahvata spašeni su brojni ljudski životi, pa tako, primjerice, i životi nekih slavnih osoba, poput Ronalda Reagana, Cher i Elisabeth Taylor.

Čak je i poznati redatelj i glumac Clint Eastwood spasio život jednoj osobi upravo uz pomoć ove metode.

Nemojte čekati i odmah naučite ovaj jednostavan zahvat jer nikada ne znate kada bi vas život mogao testirati.

Uz malo vašeg znanja i spretnosti mogli biste spasiti nečiji život.

Izumitelj zahvata

U ranim 70-im godinama 20. stoljeća američki kirurg Henry J. Heimlich, po kojem je ovaj zahvat i dobio ime, primijetio je da se osobama koje se guše često ne može pomoći samo udarcima po leđima.

Znao je da mora postojati neki bolji i djelotvorniji način.

Shvatio je da kod gušenja mogu pomoći i snažni pritisci šake u trbušnu šupljinu. Na taj način zrak koji se brzo istisne iz pluća osobe može izbaciti zaglavljeni komadić hrane iz dušnika.

Svojim je zahvatom Heimlich spasio i život jednoj umirovljenici koja se gušila.

Procjenjuje se da je samo u Americi uz pomoć ovog zahvata spašeno više od sto tisuća ljudi!

Izvođenje Heimlichova zahvata u 5 jednostavnih koraka

Heimlichov zahvat možete izvoditi na odraslim osobama i starijoj djeci, koja se guše te ne mogu disati ni kašljati.

Osobu koja se guši prepoznat ćete po tome što stavlja obje ruke oko vrata i pokušava doći do zraka.

Ako je uz vas i unesrećenog prisutna još jedna osoba, recite joj da nazove prvu pomoć. Za to vrijeme vi primijenite ovu metodu:

– Ako osoba koja se guši sjedi i pri punoj je svijesti, recite joj da ustane. Dajte joj do znanja da ćete joj pomoći Heimlichovim zahvatom.

– Stanite iza unesrećene osobe te je malo nagnite prema naprijed i prvo korijenom dlana pet puta udarite po leđima.

– Potom primijenite Heimlichov zahvat: osobu obujmite rukama oko struka, stisnite lijevu šaku i okrenite je palcem prema trbuhu. Smjestite je u prostor trbušne šupljine unesrećene osobe, odmah ispod rebara i malo iznad pupka.

– Stisnutu lijevu šaku čvrsto obuhvatite desnim dlanom pa snažno povucite istovremeno prema unutra i prema gore. Ponovite 5 puta.

– Ponavljajte postupak sve dok osoba ne izbaci komadić hrane ili neki drugi strani objekt iz dušnika.

Nakon što Heimlichov zahvat uspješno prođe, osobu svejedno treba pregledati liječnik kako bi utvrdio da nema još komadića hrane u dušniku i da nisu nastala kakva oštećenja

Napomena:

Ako se osoba na kojoj izvodite Heimlichov zahvat onesvijesti, tada treba odmah pozvati prvu pomoć i započeti s reanimacijom.

Ako zahvat trebate primijeniti na trudnici, šaku nemojte stavljati na trbuh, nego obavezno iznad trbuha, odmah kod ruba prsne kosti.

Kako pomoći djetetu do godinu dana?

Heimlichov zahvat ne smijete izvoditi na djetetu mlađem od godinu dana.

Ako je dijete koje se guši u dobi do jedne godine i potpuno je pri svijesti, učinite sljedeće:

– Smjestite dijete na svoju lijevu podlakticu tako da je licem okrenuto prema dolje. Glava mu treba biti niže od tijela. Lijevim dlanom otvorite djetetova usta kako bi komadić hrane mogao ispasti.

– Desnim dlanom četiri-pet puta uzastopce udarite rukom po djetetovim leđima, između lopatica. Pazite da ne udarate prejako, nego srednjom jačinom.

– Ako komadić hrane još nije izašao, okrenite dijete licem prema sebi i položite ga na bedro. Zatim srednjim prstom i prstenjakom pet puta brzo pritisnite djetetovu prsnu kost.

– Nakon što se komadić pojavi u djetetovim ustima, možete ga sigurno ukloniti.

– Ako je objekt još zaglavljen u grlu, pozovite hitnu pomoć. U međuvremenu vi i dalje ponavljajte postupak dok hitna pomoć ne stigne.

Napomena:

Ako starije dijete pokazuje znakove gušenja i može komunicirati, zatražite od njega da se zakašlje.

Vidite li u djetetovu grlu zaglavljeni predmet, nemojte ga pokušavati vaditi prstima jer postoji opasnost da ćete ga ugurati još dublje u djetetovo grlo. U tom slučaju odmah pozovite hitnu pomoć.

Kako zahvat izvesti na sebi (ako ste sami)

– Stisnite šaku pa je smjestite malo iznad svog pupka. Uhvatite šaku drugom rukom.

– Snažno povucite prema unutra i prema gore.

– Ponavljajte sve dok vam se dišni putevi ne pročiste kako biste mogli normalno disati.

Kako pomoći pretiloj osobi

– Polegnite osobu na leđa. Kleknite tako da su vam koljena s obje strane trupa unesrećene osobe.

– Na gornji dio trbuha osobe, ispod rebara, stavite dlan preko dlana (kao za reanimaciju) pa korijenom dlana snažno pritišćite u trbušnu šupljinu prema unutra i prema gore. Služite se cijelom svojom težinom kako bi pritisak dlanova bio veći

– Ponavljajte postupak dok zaglavljeni predmet ili hrana ne izađu iz dušnika unesrećene osobe.

Izvođenje Heimlichova zahvata pogledajte u videoisječku:

Kako smanjiti rizik od gušenja

Kako biste maksimalno smanjili rizik od gušenja, jedite polako i dobro prožvačite hranu. Važno je i da hranu prije konzumacije usitnite kako vam komadi ne bi mogli zapeti u grlu.

Isto tako, dok jedete, nemojte piti, razgovarati i smijati se jer su upravo to najčešće situacije u kojima se ljudi počnu gušiti. Jedite u miru, svjesno i polako.

Djeca spadaju u osobito rizičnu skupinu jer im u grlu lako može zapeti, primjerice, cherry rajčica ili veća boba grožđa.

Njima također usitnite hranu i pazite na to da ne skaču i ne trče s hranom u ustima, nego da tijekom obroka sjede.

Djeci mlađoj od četiri godine nikada nemojte davati tvrde, ljepljive bombone, veće orašaste plodove, cijele bobe grožđa ili mini rajčice, kokice, sirove komade mrkve i sl.

Od jako male djece držite podalje sitne predmete koje bi lako mogli progutati, poput kovanica, malih oblutaka, balona od lateksa, perlica od nakita, sitnih dijelova igračaka i sl.

Izvor: alternativa-za-vas.com