KAKO LIJEČITI DISKUS HERNIJU PRIRODNIM PUTEM

Diskus hernija i ostali poremećaji kičme se najčešće javlja između tridesete i pedesete godine.

Razlog za ovo jeste u tome što prirodni proces starenja kičmenih diskova počinje već u djetinjstvu i ranoj mladosti, tako da nije neobično da bolest nastane i kod osobe od dvadesetak godina. S druge strane, nakon pedesete diskovi gube znatnu količinu vode, pa su manje šanse da „iscure“.

DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

– Simptomi diskus hernije se razlikuju kada se radi o lumbalnom ili o vratnom dijelu kičme
– Bol u donjem dijelu leđa
– Trnjenje ili bol koji se spušta niz nogu
– Bol u glutealnom regionu
– Trnjenje ili bol u listovima
– Bol u koljenu ili oko njega
– Držanje tijela je iskrivljeno
– Trnjenje u stopalima – žarenje
– Slabija kontrola mokrenja
– Slaba kontrola stopala
– Bolovi pri pokretanju trupa (istezanje tijela, naginjanje, savijanje, rotiranje)
– Seksualna disfunkcija
– Žarenje nogu ili osjećaj hladnoće u nogama

U slučaju kontakta sa kičmenom moždinom javljaju se problemi sa cijelim tijelom.

STA JE DISKUS HERNIJA I KOJI SU UZROCI OBOLJENJA?

Međupršljenski disk se sastoji od fibroznog prstena što okružuje želatinozno jezgro, koje sadrži dosta vode. S vremenom dolazi do slabljenja tog prstena, malih naprsnuća i pucanja, kada želatinozni sadržaj iscuri – diskus hernija i pritisne živac, što dovodi do poznatog stanja zvanog išijas.

Osim nasljednog faktora, na koji ne možemo uticati, hernija diska može biti prouzrokovana i preteranim opterećenjem i nedovoljnim rasterećenjem kičme.

Naime,ishrana diskova funkcioniše po principu sunđera (pošto nemaju krvne sudove) – u uspravnom položaju povećava se pritisak u njima i istiskuju se štetne materije, dok se pri ležanju ili sjedenju s naslonom pod uglom od 45 stepeni taj pritisak smanjuje i hranljive materije ulaze u diskove.

Savremeni način života nosi sa sobom previše opterećenja (prvenstveno sedenja i stajanja), a malo rasterećenja, što dovodi do loše ishrane i bržeg propadanja diskova.

Tome kumuju i loše držanje tijela, gojaznost, pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti, usljed čega mišići postaju slabi, a oni, pored diskova, daju potporu kičmi.

DISKUS HERNIJA LIJEČENJE

U slučaju pojačavanja tegoba, diskus hernija se mora operisati. Međutim, nije lako otići “pod nož” pa prije toga možda je bolje da isprobate PRIRODNO LIJEČENJE.

Isjecite na kolutove jedan osrednji krompir, pa prvijte bolna mjesta. Takođe umjesto toga možete propžiti na ulju deset čenova od bijelog luka (koje ste prethodno izgnječili) i kao toplu smjesu privijte na bolna mjesta i držite naredna 3 h.

Isto tako preporučuje se uzimanje, pored kalcija i magnezija vitamini B kompleksa koji pomažu u regeneraciji eventualno oštećenih nerava.

Izvor: dijetamesecevemene.com