ESCHERICHIA COLI: Kako da prirodno i efikasno izliječite ovu bakteriju

E. Coli živi u našim crijevima, gdje pomaže našem organizmu rastvoriti hranu i u procesu njenog probavljanja.

Nažalost, određeni tipovi E. Coli (takozvani sojevi) mogu iz crijeva ući u krvotok te dalje u određene organe, gdje izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme u vidu upala, a mogu dovesti i do smrti, kao što čitamo posljednjih dana u vijestima.

Ječmena kaša

Ječmena kaša je lagana za želudac. Bogata je vitaminima, vlaknima, mineralima i antioksidansima. Osim kod regulacije tjelesne težine, ječmenu kašu možete koristiti i u liječenju bakterija E.coli.

Priprema ječmene kaše je veoma jednostavna. Ječam se skuha u slanoj vodi. Tokom kuhanja stvorit će se sluzava tečnost, koju treba redovno uzimati da bi se oslobodili bakterija.

Čaj od origana

U našoj kuhinji origano je slabo zastupljen začin. Medjutim, kad bi znali koliko ljekovitog svojstva origano krije u sebi sigurno bi ste ga više koristili.

Prenosti origana kao lijeka naprije je prepoznala narodna medicina, pa su tek onda naučnici krenuli da dokazuju da se origano može koristiti kao prirodni antibiotik i kao sredstvo za iskašljavanje, za širenje bronhija, kod upale sinusa, a posebno za hronične grlobolje.

U laboratorijskim uslovima stručnjaci su otkrili da origano u potpunosti ubija kolonije tridesetak vrsta bakterija. Takođe je dokazano da ulje origana zaustavlja rast stafilokoka, te da ima isti učinak kao streptomicin, vankomicin i penicilin.

Naučnici su dokazali da origano djeluje i na gljivicu kandidu albikans, zaustavljajući njen rast, lokalno na koži, ali i u sistemskim infekcijama.

Kod urinarnih infekcija priprema se čaj od origana. Zakuha se voda i u nju stavi kašika bilo kojeg čaja protiv urinarnih infekcija (uva, peršun, brusnica) i doda kašika origana (suhog ili svježeg).

Ostaviti da odstoji oko pola sata. Litar ovog čaja treba popiti svakog dana, ali se uvijek priprema po 2dcl kako bi čaj uvijek bio svjež.