ISTRAŽIVANJA POKAZALA: BRUSNICA LIJEČI RAK JAJNIKA

Jedna od najpopularnijih biljaka poslednjih deset godina svakako je brusnica, pre svega zbog prijatnog ukusa ali više zbog blagotvornog delovanja i hranljivih vrednosti koje ima u sebi.

Brusnicu možete da jedete sirovu, sušenu, kao dodatak jelima ili da pijete sok od brusnice.

Brusnice poznate su po tome što sadrže antioksidanse koji pozitivno utiču na funkciju imunog sistema.

Ranija istraživanja pokazala su da je busnica odlična preventiva u borbi protiv urinarnih infekcija ali i da pozitivno utiče na sve kardiovaskularne bolesti.

Međutim, najnovija istraživanja ukazuju na to da je brusnica delotvorna u lečenju drugih bolesti pre svega lečenje raka jajnika.

Prilikom lečenja raka jajnika često dolazi do razvoja rezistencije na uobičajene lekove što uzrokuje korišćenje sve jačih doza pa se tako povećava rizik za oštećenja nervnog sistema i otežanog rada burega.

Naučnici naglašavaju da su u svom istraživanju koristili ekstrakt brusnice koji je dostupan u prodavnicama. Nalazi ispitivanja ukazuju na to da je delotvorna već prva popijena čaša soka od brusnice.

Antioksidans A tipa, koji se nalazi samo u brusnici, veže se uz proteine u ćelijama tumora te blokirajući njihov rast i širenje istovremeno pojačava delovanje hemoterapije.

Izvor: kucnilekar.com