ZA IMUNITET: Vitaminska bomba koja vas trajno štiti

U apotekama možete pronaći mnogobrojne proizvode za jačanje imuniteta, ali oni sve više gube na popularnosti i važnosti.

To je sasvim razumljivo obzirom da sintetički preparati ne mogu zamijeniti prirodne proizvode koji su lako dostupni i veoma efikasni u liječenju različitih oboljenja. 

Ukoliko želite ili trebate da poboljšate imunitet, preporučujemo vam sledeća dva prirodna lijeka.

Za djecu

Sastojci:

– 100 grama grožđica
– 150 grama oraha
– 100 grama badema
– kora od dva limuna
– sok od dva limuna
– 100 grama suvih kajsija
– 100 grama suvih šljiva
– 250 – 300 ml meda

Sameljite orahe, bademe, grožđice i limunovu koru (zadnji sastojak možete i narendati). U mješavinu dodajte sok od dva limuna, izmiješajte i onda dodajte suve šljive i kajsije (i njih je potrebno samljeti).

Na kraju, dodajte med i ponovo izmiješajte. Smjesu prespite u teglu i ostavite da odstoji na suhom i tamnom mjestu jedan do dva dana. Nakon toga teglu skladištite u frižideru.

Djeci od tri do pet godina davati jednu kašičicu dnevno (prije bilo kojeg obroka, najbolje prije doručka). Djeci starijoj od pet godina davati dvije kašičice dnevno (obje se daju prije obroka, najbolje prije doručka).

Za odrasle

Sastojci:

– 200 grama suvih kajsija
– 200 grama suvih šljiva
– 200 grama suvih smokvi
– 200 grama oraha
– kora jednog limuna
– 50 ml konjaka ili rakije
– 250 ml meda

Sameljite suvo voće i limunovu koru (zadnji sastojak možete i narendati), izmiješajte, dodajte konjak ili rakiju i med i ponovo izmiješajte.

Smjesu prebacite u teglu i držite na suhom i tamnom mjestu jedan do dva dana. Nakon toga, smjesu skladištite u frižideru. Uzimajte jednu kašiku prije obroka, najbolje prije doručka.

Izvor: Minimagazin.info