Ako imate otečene noge: Eliminišite otok na prirodni način

otecene-nnoge

Mnogi smatraju otečene noge uobičajenom pojavom. Ali, sa početkom leta ovo može postati svakodnevna pojava. Oticanje nogu je ružna i neprijatna pojava.

Noge su deo tela koji trpi najveći deo opterećenja. Takvo opterećenje može biti izazvano viškom kilograma, dužim stajanjem na nogama, specifičnim uslovima posla, na primer dugim sedenjem, to jest onim faktorima, koji dovode do zamora, težine, a u krajnjem rezultatu – otocima.

Pre svega, ne budite lenji, posetite svog lekara da se utvrdi uzrok otoka (bubrezi, srce, venska insufijencija, hormonska neravnoteža, itd.).

Ako uzrok otoka nisu problemi u vašem organizmu, onda možete pokušati da rešite problem otečenih nogu u kućnim uslovima.

Predlažem nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da rešiti problem otečenih nogu na prirodni način.

Imate otečene noge? Eliminišite otok na prirodni način:

Pre svega, pokušajte da konzumirate manje soli. Ako ne možete nikako bez soli, koristite isključivo jodiranu. Navikli smo na slano, pa hrana bez soli deluje bezukusna. Da biste ovo izbegli, u hranu dodajte limunov sok i druge biljne začine.

Posebno su korisni peršun i mirođija, jer poseduju diuretički efekat. Takođe, koristiti vodu sa limunovim sokom, što češće u toku dana.

U toku leta pokušajte što više konzumirati voće i povrće sa izraženim diuretičkim dejstvom: lubenice, dinje, jagode, krastavce.

Odličan diuretik je odvar od lišća ili korena peršuna

1 supenu kašiku isitnjenog korena ili listova peršuna preliti sa 400 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Zatim odvar procediti. Dodati sok od jednog limuna i piti tri puta u toku dana po 100 ml. Napraviti pauzu 3 dana. Pijte ovaj odvar u ovom režimu dok otok u potpunosti ne nestane.

Kada su noge otečene, izuzetno je koristan i odvar lana

U 1 litru vode dodajte 4 kafene kašičice semena lana i stavite na šporet. Neka kuva 10-15 minuta. Posle skinite sa šporeta, poklopite i ostavite na toplo mesto na sat vremena.

Posle možete procediti, a i ne morate. Dodajte sok od jednog limuna i konzumirajte  u toku dana uvek vruće, svakih pola sata po pola čaše. Ovaj postupak radite 2 nedelje, posle čega obično otečenost prolazi.

Da biste sprečili oticanje nogu, primeniti slani rastvor na sledeći nacin:

1 kg kuhinjske soli rastvorite u 10 litara hladne vode. Meki peškir pokvasite u ovom rastvoru, blago ocedite i stavite na lumbalni deo leđa (krsta) na 20-ak minuta.

Ovaj postupak se sprovodi u toku 10 dana, svako veče pre spavanja. Oticanja splašnjava zbog pojačanog mokrenja, koje počinje uskoro posle ovakve procedure.

Možete koristiti slane obloge i na drugi način: umočiti komad tkanine u topao slani rastvor, iscediti i umotati otečene noge.  Pokriti noge toplim ćebetom i držati tako 20-ak minuta.

Inače, pomoću slanog obloga možete za kratko vreme eliminisati glavobolju i normalizovati visoki krvni pritisak. Nemojte da vas zbune ovakve slane obloge.

Unos soli u organizam izaziva  otečenost, ali slane obloge deluju upravo suprotno, kroz kožu, podstičući izbacivanje tečnosti iz organizma, dakle, deluju kao diuretik.

Sprečavanju oticanja nogu pomoći će i ova  jednostavna vežba:

Podići se na prste tako da su pete izdignute od poda 1 cm, a onda se naglo spustiti na pete, osetivši laki udar, kakav se oseća pri brzom hodu ili trčanju.

Posle tridesetak vežbi koje se izvode po jedna u sekundi, sledi pauza 5-10 sekundi. Vežbe se mogu obavljati bilo gde, u kući ili prilikom šetnje, svejedno, nekoliko puta dnevno.

Ova vežba poboljšava cirkulaciju krvi u nogama. Inače, ovo su prilično efikasne vežbe za čišćenje krvnih sudova, koje su pomogle hiljadama obolelih i od varikoznih vena.

I zapamtite, ako imate proširene vene, izbegavajte  previše vruću vodu prilikom tuširanja. Vruća voda širi krvne sudove, što dovodi do stagnacije krvotoka, odnosno do otoka.

Izvor: uspesnazena.com