ĐUMBIR: Neverojatna biljka koja sprječava rast ćelija raka i štiti od smrtonosnog msg-a

9d904a10b48acadcc153cf76ff789950_w670_h436_cp

Mnoge studije su pokazale kako đumbir uspješno uništava ćelije raka i to bez ikakvih popratnih toksičnih efekata. Studije koje su također provedene na štakorima pokazuju kako đumbir uspješno zaustavlja rast i progresiju ćelija raka prostate za 56 %.

Zanimljivo je da đumbir pomaže u liječenju nekih od najtežih oblika raka kao što je rak pluća, prostate, jajnika, gušterače, debelog crijeva, dojke i kože.

Sve je više ljudi svjesno nezdravog okoliša u kojem živi, kao i nezdrave hrane koju jede. Iako je to dobro, postavlja se pitanje: što dalje činiti po pitanju vlastitog zdravlja?

Kako se između ostalog makar dijelom očistiti od mnogih štetnih supstanci koji su čest uzročnik raka i drugih teških bolesti koji nerijetko rezultiraju smrću?

Sukladno vremenu u kojem živimo, a koje je sadržano od nezdravog sjedilačkog načina života, loše prehrane, izloženosti mnogim otrovnim supstancama i lošim emocijama, nemoguće je odjednom apsolutno sve promijeniti, niti je važno. Važno je svjesno razmišljati i polagano započeti proces promjene.

Đumbir – tisućama godina uspješno liječi

Većina nas koja povremeno navrati u veliki trgovački lanac kupujući osnovne životne namirnice na odjelu voća i povrća imala je priliku uočiti čudnu i izvitoperenu biljku imena đumbir.

Iako nije lijepa naizgled i time vam na prvi pogled ne ulijeva povjerenje u njenu konzumaciju, ova biljka se koristi već tisućama godina zbog svojih ljekovitih svojstava.

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Latinski naziv ove biljke je Zingiber officinale, a potječe iz Kine. Rastom podsjeća na trsku, a može narasti više od 1 metra u visinu sa kopljastim lišćem.

Izvitopereni podanak kojeg kupujemo u trgovini (i konzumiramo) je oštrog i prodornog okusa. Jedan je od omiljenih začina u azijskoj kuhinji, a najviše se troši u Indiji. Od davnina je poznat i na Bliskom istoku i južnoj Europi gdje se koristio također kao začin i lijek.

Đumbir – liječi od prehlade do raka

U nadolazećim hladnijim danima sve je više oboljelih od prehlade i gripe. Upravo đumbir ima nevjerojatnu sposobnost liječenja raznih viroza i gripa koje danima mnoge ljude „prikuju“ za krevet.

Osim što je izvanredna pomoć kod gripe i što vam daje mogućnost da ozdravite jeftinije i mnogo zdravije od konvencionalnog liječenja antibioticima, đumbir liječi čitav niz bolesti: ublažava simptome kod artritisa (za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema), jača imunitet, pomaže kod mučnine, hemoroida, grčeva, migrena (glavobolje), kašlja, proljeva (generalno pomaže kod probavnih smetnji), plinova, podrigivanja, opstipacije, spore cirkulacije (poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje krvnih ugrušaka, srčanih problema, menstrualnih grčeva, pomaže kao oblog kod otoka, snižava šećer, kolesterol, sprječava rast ćelija raka, izbacuje toksine iz organizma (posljednje istraživanje pokazalo da pomaže kod oporavka organizma nastalog pod konzumacijom smrtonosnog MSG-a), afrodizijak, antibakterijsko, antifugicidno i antivirusno djelovanje, poboljšava pamćenje, detoksificira organizam, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, te pomaže u njegovu liječenju.

Čišćenje tijela od otrova đumbirom – ublažava djelovanje opasnog MSG-a

Posljednje istraživanje je pokazalo kako đumbir može ukloniti štetu nastalu konzumacijom mononatrijeva glutaminata (MSG) koji je poznat kao toksin koji zaista narušava zdravlje.

Nakon što je 30 dana ubrizgavan čisti MSG u štakore, istraživanja su pokazala naknadno povlačenje koje je izazvalo štetne učinke uključujući značajno osiromašenje adrenalina, norepinephina, dopamina i serotonina. Male količine ovih vrlo važnih neurotransmitera može biti izuzetno štetno za zdravlje.

MSG je široko korišten jeftin pospješivač ukusa u mnogoj prerađenoj hrani koji kada ga koristimo djeluje ukusno, ali izaziva mnoge negativne učinke: glavobolje, migrene, šteti vidu i očima, izaziva depresiju, ubrzano kucanje srca, teško disanje, bol u prsima, mučnine, osip…

Nakon ubrizgavanja MSG-a u štakore, znanstvenici su naknadno ubrizgali ekstrakt korijena đumbira za još 30 dana. Pozitivni učinci su bili izvanredni – došlo je u potpunosti do preokretanja neurotransmitera, iscjeljenja oštećenog mozga MSG-om, a proces oporavka je nastavljen još neko vrijeme iako su znanstvenici prestali s njegovim ubrizgavanjem u štakore.

Sprečava rast ćelija raka

Mnoge studije su pokazale kako đumbir uspješno uništava ćelije raka i to bez ikakvih popratnih toksičnih efekata. Studije koje su također provedene na štakorima pokazuju kako đumbir uspješno zaustavlja rast i progresiju ćelija raka prostate za 56%. Zanimljivo je da đumbir pomaže u liječenju nekih od najtežih oblika raka kao što je rak pluća, prostate, jajnika, gušterače, debelog crijeva, dojke i kože.

Aktivni sastojak đumbira gingerol uspješno zaustavlja rast ćelija raka debelog crijeva i jajnika – inducira apoptozu (smrt ćelije) i autofagocitozu (samo-razgradnja ćelije).

Upozorenja:

Đumbir se ne bi trebao koristiti u trudnoći (u malim dozama je dobar za ublažavanje trudničke mučnine), krvarenja (đumbir pojačava krvarenje) i visokog tlaka (ako koristite lijekove za tlak jer đumbir snižava tlak).

Izvor: dnevno.hr