DR. IGOR JEREMIĆ: Da li izrasline na koži treba dirati, je li strah neopravdan

Danas bez sumnje postoji među ljudima neopravdan strah od svake promjene na koži bez obzira na njen izgled kao i porjeklo. Često se postavlja pitanje da li je promjena na koži urođena ili je posljedica dejstva virusa, dugotrajnog izlaganja suncu, posljedica traume, ujeda insekta ili nekog drugog uzročnog faktora.

Boja promjene na koži često izaziva strah i zbunjenost. Neke su tamne, crne, neke svjetlo braon, neke ljubičasta a neke crvene. Pored boje često strah izaziva i veličina ovih promjena.

Iako su sve ovo kriterijumi za rizik naravno da ih ne smijemo bukvalno shvatati. Često su na oko ružne i velike promjene a uz to brojne – apsolutno bezopasne.

Mladeži su danas apsolutna tabu tema.

Iz svog desetogodišnjeg iskustva i preko 100 000 uklonjenih kožnih promjena radiotalasnom tehnikom mogu slobodno reći da u 90% postoji strah kod pacijenata prije nego li se odluče da uklone promjenu.

Treba naglasiti da nijedan klinički miran mladež nije opasan i prava je rijetkost njegove maligne alteracije. Mladeži su ustvari najvećim dijelom urođeni ali i stečeni dobroćudni ograničeni izraštaji na koži, boje bijele kafe nekad tamno smeđi, a ponekad sasvim crvene boje.

Postoje i periodi u životu kada mladeži poprimaju tamniju boju, kao što je trudnoće, oboljenja jetre, upotreba kontraceptiva i tada se mora skrenuti pažnja pacijentu na to da se kod njega nebi izrodio nepotrebni strah.

Imamo veliki mladež na licu, u kosi, leđima, stomaku, bradavičastog ili ravnog izgleda, koji smeta, zakačinje se, povređuje se. Ovo je i najčešća situacija koja pacijenta navodi da razmišlja o uklanjanju mladeža.

ŠTA SA NJIM I DA LI GA DIRATI?

Naravno, mladež nam smeta i povređuje se, pa i ako trauma nije pravi faktor rizika mnogo je jednostavnije ukloniti ga i skinuti sa sebe opterećenost i neopravdan strah.

Ovakvi apsolutno benigni, estetski ružni, mladeži se u svijetu najbolje uklanjaju radiotalasnom tehnikom, koja nam pruža da u lokalnoj anesteziji mladež uklonima za 30 sekundi. Nema krvi, šivenja i kasnijih ožiljaka, a estetski efekat je fantastičan.

A ŠTA SU KERATOZE?

Seboroične keraotoze su bezopasna oštećenja kože nastala nakon dugog izlaganja suncu koje se javljaju na osjetljivoj koži. To su obično mnogobrojne promjene koje se javljaju na dijelovima tijela sa pojačanim znojenjem i izloženošću suncu, ko što je čelo, veliki pregibi  (prvenstveno ispod grudi), a mogu se vidjeti i na svim drugim dijelovima tijela. Obično su mrke, ili  braon boje, somataste ili grube površine.

Mogu se kruniti sami od sebe, prilikom brisanja nakon kupanja. Često ih neiskusni ljekari mješaju sa mladežima iako nemaju nikakve veze sa mladežima i mogu se skidati bez ikakvog straha jer jako ruže tijelo i lice a broj im se vremenom povećeva. Posebno je nezgodno ako se šire prema kosmatom dijelu glave pa dovode do proređivanja kose. Često svrbe, a i povređuju se pa dolazi do infekcije na pregibima i na mjestima lastiša i kaiša.

Kada je riječ o SEBOROIČNIM KERATOZAMA, one su često predmet neobjašnjivog straha ne samo kod pacijenata već i kod neiskusnih ljekara. Vjerovatno je razlog tome što keratoze liče na mladeže, a strah od mladeža je duboko usađen u glavama ljudi.

Osim toga često keratoze mogu izgledati jako ružno što dodatno povećava strah i ljekara i pacijenata. Ovakav razlog je često uzrok radikalnih intervencija koje pri otklanjanju keratoza ostavljaju strašne ožiljke.

DA ZAKLJUČIMO:

Mladeži i keratoze su najčešći izvor straha kod pacijeneta i najčešći uzrok nepotrebnih radikalnih hiruških intrevencija. Danas u svijetu postoji jedan moderan stav povodom uklanjanja mladeža. Po tom stavu jedini rizični faktor za  mladež je sunce i genetska predispozicija, a ne trauma (slučajna povreda mladeža).

Tako da ukoliko osoba želi da ukloni mladež  to može učiniti iz čisto estetskih razloga. Ranije prihvaćeno mišljenje čak i od strane ljekara da mladež ne treba dirati je apsolutno pogrešno i zastarjelo zbog straha od malignog melanoma.

Uklanjanje mladeža ne nosi nikakav rizik, naprotiv, potpuno se bezbjedno uklanjaju i iz estetskih razloga, gdje radiotalasna hirurgija ima nesumnjivu prednost u odnosu na klasičnu hirurgiju skalpelom.

Radiotalasna tehnika je broj 1 za uklanjanje mladeža. Naravno, iskustvo i veliko poznavanje radiotalasne tehnike je terapiski ključ.

Radiotalasna hirurgija nudi apsolutnu prednost i komfor za pacijenta i neuporedivo bolji estetski rezultat bez krvarenja, šavova i kasnijeg ožiljka bez obzira na lokalizaciju samog mladeža, a uz to terapiski rezultati su u svemu identični.

Postupak je uz prethodnu lokalnu anesteziju apsolutno bezbolan i traje ne više od 30 sekundi. Dubina i širina do koje se ide prilikom uklanjanja zavisi prvenstveno od prethodnog izgleda mladeža, gjde se nalazi i dali se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu prepoznaje neki od prethodno pomenutih faktora rizika.

Bez obzira koliko god duboko da idemo krvarenja i šavova nema, pa nema ni previjanja, već se samo napravi krastica koja otpadne za 10 do 15 dana a na tom mjestu nema nikakvog ožiljka već samo fina rozikasta mlada koža koja će vremenom poprimiti boju zdrave kože.

Ko je Dr Igor Jeremić?

Ovo su samo neke reference u posljednjih deset godina:

1. Prvi u svijetu uklonio Kenonove tumore na prstima nogu radiotalasnom tehnikom bez recidiva. Prikazano na većem broju svjetskih kongresa.

2. Patentirao specifičnu tehniku radiotalasnog uklanjanja gigantskih formi analnih i intraanalnih kondiloma kao i gigantskih kondilom a (Busche-Lowenstein) drugih lokacija kod oba pola. Prikazano na većem broju svjetskih kongresa. Slučajevi se prikazuju na medicinskim fakultetima u SAD kao primjer terapije izbora.

3. Prvi u svijetu publikovao radiotalasno uklanjanje tumora znojnih žlezda zone donjeg kapka (Siringoma).

4. Patentirao posebnu tehniku radiotalasne LOOP excizije udružene sa dubokom radiotalasnom vaporizacijom kao metodu terapijskog izbora kod teških displazija na PVU (CIN I,CIN II, CIN III).

5. Patentirao specijalnu tehniku uklanjanja kondiloma na vagini i sluzokoži malih usana (radiotalasna vaporizacija).

6. Patentirao tehniku uklanjanja gigantskih analinih i intraanalinih kondiloma kombinovanom tehnikom radiotalasne vaporizacije i excizije bez krvarenja.

Izvor: novi.ba