DISKUS HERNIJA: OVAKO SE LIJEČI PRIRODNIM PUTEM

Uzroci diskus hernije mogu biti sledeći: prekomerno opterećivanje kičme, naporan fizički rad, gojaznost, povrede kičme. Diskus hernija se može javiti i kod mlađih osoba, kao posledica prethodno navedenih faktora.

Najčešći simptomi diskus hernije su sledeći:

– bol u leđima, koji se spušta ka nozi, a u mnogim slučajevima bol se oseća i u stopalu. Takođe se može osetiti bol na zadnjoj strani kolena.

– bol u zadnjici, koji se spušta ka zadnjem delu noge.

– nagli pokreti, šetnja ili sedenje uzrokuju jak bol u zoni zahvaćenoj diskus hernijom.

– neizdržljivi bolovi tokom noći

– bolovi prilikom pokretanja kičme, ustajanja, savijanja Česti bolovi u lumbalnom delu kičme mogu biti znak upozorenja da se radi o diskus herniji.

Simptomi diskus hernije vratnog (cervikalnog) dela kičme:

– bolovi u zadnjem delu vrata

– tup bol u blizini lopatica

– bol u ramenu, nadlaktici, podlaktici, šaci i prstima

– bolovi prilikom pomeranja vrata i okretanja glave

– jači bol prilikom kašljanja, naprežanja i smejanja

– grčenje vratnih mišića

– slabost u mišićima ruke

Diskus hernija – prevencija

Kako biste sačuvali zdravlje kičme i međupršljenskih diskova, najbolje bi bilo da tokom života vodite zdrave navike. Radite vežbe, npr. jogu ili aerobik, idite na plivanje, radite vežbe istezanja kako bi vaša kičma održala svoju elastičnost i pokretljivost.

Takođe, i teretana je korisna da kičmu održite u dobrom stanju. Kao uzrok diskus hernije naveli smo gojaznost. Zbog toga gojaznim osobama preporučujemo da svoju kilažu dovedu u red, jer tako mogu sprečiti ovaj zdravstveni problem.

Budite pažljivi prilikom pokretanja kičme, izbegavajte nagle pokrete i dizanje velikih težina koje opterećuju kičmu.

Hranite se zdravim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i namirnice bogate antioksidansima, koje pomažu pri regeneraciji tkiva u organizmu.

Svakodnevno pijte dovoljnu količinu vode (2l na dan), neophodnu za optimalnu hidriranost organizma. Kada je organizam hidriran, lakše obavlja bitne funkcije i obnavlja se na pravi način.

Namirnice za prevenciju i lečenje diskus hernije

Morske alge, pivski kvasac, bobičasto i citrusno voće, beli luk, semenke i pahuljice, biljno mleko, biljno ulje, riba i mahunarke moraju biti sastavni deo vaše ishrane, ukoliko želite da sprečite ili lečite diskus herniju.

U širokom luku izbegavajte rafinisane šećere i rafinisana brašna, suhomesnate prerađevine, hranu prženu u ulju i brzu hranu, jer narušavaju organizam i ubrzavaju njegovo starenje.

Pacijentima obolelim od diskus hernije nekada se preporučivalo ležanje, tj. odmaranje u krevetu i terapija sa analgeticima (lekovima protiv bolova).

Međutim, u današnje vreme retko se preporučuje ležanje u krevetu. Baš naprotiv, preporučuje se fizikalna terapija.

Ukoliko se uz fizikalnu terapiju pridoda i pravilna ishrana, mogu uslediti pozitivni rezultati, osobe sa diskus hernijom se mogu oporaviti i nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.

Kod težih oblika diskus hernije, ukoliko se simptomi ne otklone prirodnim putem, u krajnjem slučaju lečenje se obavlja putem aplikacije injekcija steroida ili se primenjuje hirurški zahvat.

Neka vam operacija uvek bude zadnja opcija, potrudite se da je izbegnete putem prirodnih metoda lečenja. Takođe, za opuštanje grčeva u leđima i ublažavanje bolova, kao efikasna metoda može pomoći i fitoterapija (lečenje prirodnim biljem).

Fizikalna terapija je ključna za lečenje diskus hernije. Profesionalni terapeut vam može pokazati efikasne smernice kako da popravite zdravlje kičme.

On će vam pomoći kod raznih vežbi za istezanje i opuštanje leđa i kičme, koje pogodno utiču na nelagodnosti i bolove uzrokovane diskus hernijom.

Unutar fizikalne terapije, uključuje se i hidroterapija, koja se zasniva na raznim vežbama u vodi pomoću kojih se jačaju leđni mišići, poboljšava pokretljivost i elastičnost kičme.

Isto tako, u velikom broju slučajeva, za ublažavanje jakih bolova primenjuju se i masaže za opuštanje mišića. Pored toga, u poslednje vreme, mnoge osobe sa diskus hernijom se odlučuju za ozonoterapiju.

Lečenje ozonom primenjuje se direktno na oštećeno mesto, kao i injekcije steroida.

Izvor: zdravisimo.com