Čičkovo ulje: Za izbacivanje toksina iz organizma

O raznovrsnosti i koristi korišćenja čička se retko govori, ali njegova primena je zaista široka i posebno učestala u azijskim zemljama.

Korist je velika od primenjimanja ploda, pa čak i korena. Koren čička se koristi za izbacivanje toksina iz organizma, a pošto je čičak prava riznica minerala on se koristi i u obliku dodatka (salatama, čorbama, kao i u ameritivnima). Koren čička se takođe koristi i za dobijanje ulja.

Ujedno, koren je deo biljke koji se najviše upotrebljava. On raste duboko u zemlji čak i do jednog metra, gumene je teksture i slatkastog ukusa. Koren sarži najviše nutrijenata.

Ulje čička (koje se dobija iz korena) je dosta popularno na zapadu. Koristi se za ishranu, za negu kose, kože i zdravstvene (medicinske) svrhe.

U ishrani se često korsti umesto maslinovog ili redovnih ulja. Hrani će dati specifičan ukus zbog svojevrsne arome.

Sa druge strane, njegove dobrobiti u spoljnjoj upotrebi su širokog spektra jer terapeutska svojstva su mu brojna. Zbog njegovog antiflamatornog delovanja, on se koristi za artritis. Stavlja se dirktno na bolno i otečeno mesto.

Pored toga, koristi se i za bolove u grlu (svega, nekoliko kapi pomaže).

U zdravstvene i estetske svrhe, čičkovo ulje se koristi za kosu, ali i za kožu glave. Naime, on hrani i hirdrira kožu glave, pa će vam tako koristiti ukoliko vam je teme suvo i ako vam se koža glave peruta.

Umasirajte ga na teme i pustite da prenoći. Isto će vam koristi i za negu vlasišta ako ga koristite (isto tako) kao pakovanje za kosu.

Kosa će vam biti negovana, jača, zdravijeg izgleda, a ono što će te još dobiti kao veliku korist je ubrzan rast kose i obnovljeno vlasište.

Ovo ulje pored toga što se koristi kao pakovanje za kosu, možete koristiti I tako što ćete ga dodati u svoj šampon (dovoljno je par kapi). Posle nekoliko nedelja već će se primetiti pozitivne promene na vašoj kosi.

Kada je u pitanju nega kože, čičkovo ulje pomaže kod problema sa aknama, pa čak i sa ekcemom. Njegovo svojstvo nutrijenata i antibakterijsko svojstvo je upravo zaslužno za to.

Pored toga, koristi se i za negu grudi, tako što ćete grudi masirati ovim uljem i tako ćete poboljšati čvrstinu grudi (koža postaje jača i elastičnija).

Čičkovo ulje ima neverovatan efekat na bore, pa ga je poželjno koristit u zrelijem dobu. Zbog svojih prirodnih svojstava nekih supstanci on na prirodan način utiče na proizvodnju kolagena (koji popunjava bore).

Bilo bi logično ako je čičkovo ulje dobro za kosu, pa zašto ne bi bilo dobro i za trepavice. Međutim, ne! U ovom slučaju treba biti pažljiviji.

Da, koristite ga za trepavice, ali na poseban i pažljivi način (nego što je slučaj sa kosom). Preporuka je da se nanosi uveče pred spavanje na koren trepavica i da se prenoći tako. Vodite računa da vam ulje ne uđe u oko, jer to može biti veoma neprijatno po vas.

Za obrve se isto smatra da čičkovo ulje pospešuje njihov rast. Stavljajte (utrljajte) ga na obrve najviše dva puta nedeljno. Dovoljno je da upotrebite par kapi i ostavite da deluje preko noći. Korist je zagarantovana.

Cena čičkovoh ulja je sasvim pristupačna i možete ga kupiti u svakoj apoteci. Ovaj jeftin preparat odlično će vam koristiti za negu kose, kože, obrva, trepavica, pa bi bilo dobro da ga svaka kuća ima.

Izvor: kodren.com