CHIA SJEMENKE: ZAŠTO SU SVE DOBRE I KAKO SE KORISTE

Chia Seme sadrži omega masti, proteine, antioksidante i dijetalna vlakna. Ima blagu aromu oraha, a pošto upijaju tečnost, idealno je za hidrataciju i osećaj sitosti koji će trajati satima!

Maje i Inke su se s poštovanjem odnosile prema ovom malom ali hranljiviom semenu. Zapravo Chia je reč Maja koja znači snaga.

Naći ćete mnogo snage u Chia semenkama, koje sadrže pregršt hranljivih materija.

Chia Seme je odličan izvor zdravih esencijalnih masnih kiselina; sadrži osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa!

Chia seme sadrži i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram Chia semena bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svežih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za Vaše zdravlje.

Studije su pokazale da konzumiranje chia semena takođe utiče na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20%).

Chia semenke su takođe izvor najlakše svarljivih biljnih proteina, odličan su izvor dijetalnih vlakana, bogate su vitamina, mineralima, aminokiselinama, i antioksidantima.

Chia seme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje.

Nutricionisti se slažu da je chia seme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osećate slabo, bez energije, jer utuče na rad mišića i oslobađa energiju u vašem telu pa ga često koriste sportisti.

Ovo seme sadrži i 37% prehrambrenih vlakana koji podstiču rad creva.

Dijeta, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom u lečenju raka debelog creva, kao i prevencija od raka.

Chia ima superiornu sposobnosti hidratacije, proteine i vlakna koji ce održati osećaj sitosti i zadovoljstva organizma satima.

Konzumiranje chia semenki utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glukogen koji je i te kako bitan za sagorevanje masti.

KAKO KORISTITI OVU MAGIČNU SEMENKU?

Semenke se odlično mogu upotrebiti pri pripremi zdravog ručka ili užine.

Dodajte ih u salatu kako bi povisili unos belančevina. U žitarice kao što su smeđa riža, kinoa, amarant ili proso, dodajte chia semenke na kraju kuvanja i dobro promešajte.

Koristite ih u supama, mesnim knedlama ili kao smesu za pohovanje piletine i ribe umesto prezli.

Za desert tu je puding od chia semenki.

Pomešajte semenke sa kokosovim ili bademovim mlekom pa dodajte nešto od predloženog: sušeni kokos, borovnice, orahe, malinu, mleveni badem, kakao, narendanu jabuku, mleveni pistacio, šipak ili brusnicu.

Napravite svoj sopstveni miks koji zajedno sa smesom ostavite u frižideru 10 minuta i zapamtite, na koji god način odlučite dodati chia semenke u vaše obroke, zasigurno će ih oplemeniti..