BOLI VAS DONJI DIO LEĐA: Konačno znamo zašto, ovo će vas spasiti

Oko 80 posto odraslih pati od boli u donjem dijelu leđa u nekom periodu života, kažu podaci američkog National Institute of Health. Neke epizode boli su izazvane određenim događajima, kao uganućem, traumatskom povredom ili hernijom diska.

A neki puta je bol suptilnijeg porijekla, kao istegnuće ligamenata ili postepeno trošenje hrskavice oko zglobova, piše The Time Health.

Problem sa sakroilijakalnim zglobom, SI, mjestom raskrižja u bazi kičme koji povezuje kičmeni stup s kostima zdjelice, spada u ovu drugu kategoriju uzroka križobolje, kaže dr. David Bornstein, reumatolog i profesor na sveučilištu George Washington.

“Sakroilijakalni zglob je čest uzrok boli u lumbalnom dijelu leđa ali nije uvijek prepoznat i liječnici ga zamijene za druge uzroke križobolje.”

Amortizira udarce i podupire težinu gornjeg dijela tijela

Tijelo ima dva sakroilijakalna zgloba, sa svake strane kičme. Uloga tog zgloba je da amortizira udarce i podupire težinu gornjeg dijela tijela, dok ostaje relativno stabilan.

On nije kao koljeno ili lakat koji se savijaju naprijed natrag, nego je zglob koji se ne pomiče puno odnosno nije predviđeno da se pomiče. Krut i slabo pokretan, male amplitude pokreta, predstavlja mjesto povezivanja kičmenog stupa i donje polovice tijela.

Minimalna pokretljivost između kostiju koje spaja stvara velike sile opterećenja koju trpe strukture ovog zgloba. Disfunkcija ovog zgloba česti je uzrok boli u donjem dijelu leđa, stražnjici i preponama.

Pacijentima je teško dulje stajati ili se penjati uz stepenice, trčati, raditi veće korake, savijati se, sjediti dulje vrijeme, skakati. Bol može obuhvatiti i noge, prepone pa i stopala.

Žene češće pate od boli u sakroilijakalnom zglobu

Žene češće pate od boli u sakroilijakalnom zglobu nego muškarci jer su im i inače zglobovi labaviji. Ozljeda SI zgloba često se događa kod porođaja.

Drugačiji hod i težina u trudnoći izazivaju dodatno opterećenje i mogu dovesti do pretjeranog trošenja zgloba.

Bol u Si zglobu može se javiti kao rezultat traume ili, što je ekstremno rijetko, bakterijske infekcije. “A najčešće bol nastaje zbog slabosti mišića koji okružuju zglob”, kaže dr. Bornstein.

“Ne prepoznaju li se problemi SI zgloba, potroši se vezivno tkivo zgloba i tijekom vremena nastane artritis.”

Liječenje problema SI zgloba obično uključuje protuupalne lijekove i fizikalnu terapiju koja cilja okolne mišiće. Jačanje mišića stražnjice i donjeg dijela leđa može pomoći stabilizaciji SI zgloba osobito u slučajevima istegnuća.

Smanjenje boli ugrađivanjem implantata

U vrlo ozbiljnim slučajevima slijede injekcije steroida i radiofrekvencijska ablacija kojom se uništavaju živci koji uzrokuju bol, električna stimulacija može kratkotrajno pomoći i olakšati bol.

Ovo je stanje koje je teško liječiti. Specijalist za lumbalni dio leđa je osoba koja postavlja dijagnozu da bi isključila povrede i druge uzroke boli.

U posljednje vrijeme bol se rješava kirurškom intervencijom koja znači ulaganje malog implantata u zglob, a to efikasno smanjuje bol i poboljšava pacijentovu pokretljivost.

Novim postupkom se u zglob postavlja trokustati titanski implantat, kroz maleni rez, na taj se način zglob stabilizira i bol prestaje.

Izvor: telegram.hr