BOL U RAMENU: Mogu ga uzrokovati brojni faktori uključujući i bolesti srca

Bol u ramenu s otežanim kretanjem ramenog zgloba je sve češća pojava danas. Bolovi u ramenu nastaju akutno i mogu biti toliko jaki da ih se opisuje kao neizdrživi, naročito noću dok spavamo. Bol postepeno postaje jača, pa je neophodno uzeti stredstvo protiv bolova.

Kada je bol u ramenu prisutna, rame je jako osjetljivo na dodir i pipanje, a pokret ruke je bolan i ograničen, naročito podizanje ruke na stranu. U nekim slučajevima rameni zglob se potpuno blokira, dok vanjskih promjena na koži nema…

Šta uzrokuje bol u ramenu?

Mnogi su uzroci koji mogu dovesti do bolnog ramena. Ako odete liječniku prvo će pitati da li se radi o povredi ramena, zatim kakvo je zanimanje bolesnika, da li je bolesnik vozač.

Vrlo čest uzrok bolova u ramenu je vožnja pokraj otvorenog prozora, ili boravak na propuhu. Ali, šta je s bolovima koji nastaju bez jasnoga i vidljivog razloga. Koji su ostali uzroci tako česte pojave ovog problema? Bol u ramenu najčešća je kod osoba između 40 i 50 godina starosti.

Kod osoba koje više opterećuju rameni zglob može se javiti znatno ranije, to su dirigenti, violinisti, tesari itd. Kako je vrlo osjetljiva tetiva mišića koji podiže ruku, promjene se mogu javiti i u osoba koje ne rade teži fizički posao. Bol u ramenu češće je na desnoj strani.

Bol u ramenu sa bolovima u šaci

Bol u šaci može se javiti istovremeno uz otežanu pokretljivost i bol u ramenu. Šaka je u početku lagano otečena, topla i bolna. Naročito je otežano stiskanje šake.

Poslije nekog vremena otok splašnjava i bolovi se smanjuju, može doći do potpunoga oporavka, ili se bolesne promjene nastavljaju razvijati. Šaka postaje hladna i blijeda a koža tanka.

Smatra se da bolest nastaje zbog živčanih podražaja “refleksa” koji dolaze u rame iz bolesnih, često udaljenih organa i tkiva. Takvi podražaji djeluju na krvne žile i izazivaju promjene u prokrvavljenosti, a time i u ishrani tkiva.

To može biti posljedica promjena na kralježnici, oštećenja mozga, srčanih bolesti, npr. Angine pektoris ili poslije infarkta srca, prijeloma kosti na ruci, gnojnih upala na ruci itd.

Akutna upala ramenog zgloba

Bolno, otečeno i toplo rame znak je akutne upale ramenog zgloba. Koža je otečena, crvena i topla. Takve promjene mogu se javiti kod reumatske groznice, ali tada su još obično zahvaćeni i neki drugi zglobovi.

Ako upala zahvaća samo rameni zglob, obično je riječ o gnojnoj upali, koja može biti posljedica gnojnoga oboljenja u organizmu ili ranjavanja.

Opće stanje organizma je poremećeno i redovito praćeno povišenom temperaturom. Rijeđa je bol u ramenu kod bolesti drugih organa. U više od 80% slučajeva je posljedica promjena u samom ramenu. U svega 15% slučajeva bol je odražen, refleksan iz drugih organa.

Bol u lijevom ramenu može se javiti kod srčanih bolesti, npr. angine pektoris i infarkta. U desnom ramenu najčešće se odražava bol iz žučnoga mjehura.

Međutim i mnoge druge bolesti mogu odraziti bol u ramenu, a neke najčešće su:

– Upala živca
– Bolesti srca
– Bolesti želuca
– Bolesti gušterače
– Bolesti porebrice
– Bolesti žuči

Upala slijepoga crijeva

Također, do sličnih promjena ne dovodi samo veliko opterećenje zgloba, nego ga izaziva i dugotrajno mirovanje ramenog zgloba.

Često se pojavljuje nakon imobilizacije u gipsanom zavoju, što samo dopunjava listu potencijalnih uzroka.

Evo šta može izazvati bol u ramenu:

– Povreda ramenog zgloba
– Pretjerano opterećenje
– Upala ramenog zgloba
– Gnojna upala
– Boravak na propuhu
– Refleksna bol iz drugih organa
– Reumatska groznica
– Živčani poremećaji
– Degeneracija tkiva
– Srčane bolesti
– Dugotrajno mirovanje nakon imobilizacije

Zašto je rameni zglob toliko važan?

Rameni zglob je najviše upotrebljavani i najpokretniji zglob tijela. To je tzv. kuglasti zglob, koji izvodi pokrete u svim smjerovima. Ti pokreti su neophodni za normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti kod kuće, ali i na poslu. Radna sposobnost nekih zvanja ovisi o dobroj pokretljivosti ramenoga zgloba.

Neprekidna, često pretjerana upotreba, kao i pretjerano opterećenje ramenoga zgloba s vremenom može dovesti do istrošenja i degeneracija tkiva. Kako izgleda rameni zglob?

U tkivnim promjenama može doći do napuknuća i potpunoga prekida tetiva ili mišića. Dok promjene u sluznim vrećicama podmazuju zglobove, u zglobnoj čahuri i samom koštanom tkivu. Nakon promjena, u okolnom tkivu zgloba često dolazi do taloženja vapna.

Kako liječiti bol u ramenu

Liječenje ovisi o težini bolesti, blaži slučajevi uspješno se liječe protuupalnim lijekovima, kao što su indocid, butazolidin, aspirin. Može se koristiti toplina u obliku termofora, zračenja, primjenom struje, u nekim slučajevima pomažu hladni oblozi.

Zato se bolesnici ne smiju liječiti bez upute liječnika. Lijekovi se često daju injekcijom direktno u bolno područje, primjenjuje se i rendgensko zračenje. Važna je i medicinska gimnastika. Dolazi i do kirurških postupaka da bi se ponovo uspostavila pokretnost zgloba.

Liječenje refleksnog bola u ramenu, prekida se prijenosom štetnih živčanih podražaja, tj. prekida se refleksni krug. To se najbolje postiže blokadama živca pomoću lijeka novokain. Injekcije se mogu davati u sam rameni zglob, daju se za ublažavanje boli i sprečavanje razvitka upalnih promjena.

Izvor: narodnilijek.com