BILJKA KOJA OBNAVLJA KOSTI I ZGLOBOVE I LIJEČI ARTRITIS I REUMU

Danas se u Evropi đavolja kandža najviše koristi u Njemačkoj gdje je zvanično odobrena za liječenje artritisa, bolova u krstima, kolenima i kukovima, i kao sastojak brojnih antireumatskih preparata.

Đavolja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) je dio porodice susama koji liječi artitis i reumu. Naziv je dobila zbog korijena koji podsjeća na kandžu, i upravo se taj dio primjenjuje u liječenju.

Postoji sve više dokaza da đavolje kandža pomaže pri brzom uklanjanju bolova uzrokovanih upalnim procesima u zglobovima. Smatra se da je po djelotvornosti jednaka ibuprofenu. Poznato je da antireumatski lijekovi škode sluzokoži želudca. Suprotno tome, ona na stomak ima krajnje blagotvorno djelovanje.

Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izlječilo osteoartritis, đavolja kandža je zlatna pomoć kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove – pomaže i u izgradnji hrskavice. Njeno djelovanje je pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin sulfatom.

Za bolove i upale đavolja kandža primjenjuje se u obliku kapsula. Dnevna doza bi trebalo da iznositi barem 50 mg harpagozida. Kod loše probave ili gubitka apetita uzima se čaj, ekstrakt ili tinktura đavolje kandže.

Ljekovita svojstva đavolje kandže:

– smanjuje upale
– otklanja bolove
– snižava temperaturu
– ublažava alergije
– umiruje centralni nervni sistem
– poboljšava probavu
– pomaže u izgradnji hrskavice

Čaj od đavolje kandže

Stavite kašičicu suhog korijena da ključa 20 minuta u četiri decilitra vode. Zatim pustite da se ohladi, i procjedite. Pijte 2 do 3 šolje ovog čaja dnevno.

Đavolju kandžu ne smiju konzumirati trudnice, dojilje i osobe s čirom na želudcu.

Izvor: kucnilekar.com