ISPRAVKA: NIJE DOKAZANO DA MIRIS RUZMARINA POBOLJŠAVA PAMĆENJE

Ruzmarin je nevjerovatno zdrava biljka koja se kao tradicionalni lijek koristi vijekovima. Ona je lijek za mnoge bolesti, ali nije dokazano da djeluje za one ljude koji imaju problema s pamćenjem…

Kako se objašnjava u analizi platforme Snopes, tvrdnja o povećanju pamćenja od 75 posto potekla je iz članka portala Daily Mail koji je objavljen 8. aprila 2013. godine.

Članak izvještava o prezentaciji nalaza eksperimenta koji je proveo tim psihologa/inja sa Northumbria Univerziteta, iz grada Newcastle u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rezultati su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa/inja (British Psychology Society – BPS).

Ipak, ne postoje nikakvi kredibilni naučni dokazi koji bi potvrdili navode da udisanje mirisa ruzmarina “povećava pamćenje za 75 posto” kako je to navedeno u prvoj verziji teksta. Neke studije jesu dovele u vezu ruzmarin sa poboljšanjem pamćenja, ali one nisu pokazale rezultate ovakvih razmjera. Štaviše, riječ je o malim studijama čiji nalazi ne mogu biti osnova za zaključke o revolucionarnom poboljšanju pamćenja u ovako velikim procentima.

Stručnjaci/kinje iz oblasti psihologije pamćenja za USA Today i Snopes potvrdili/e su da ovakvi nalazi nisu utemeljeni u naučnim dokazima.

Izmjena: U prvoj verziji teksta objavljeno je da miris ruzmarina povećava pamćenje od 75 posto, prema analizi Raskrinkavanje.ba to naučno nije dokazano te je u skladu s tim izmijenjen je naslov i tekst članka.

Izvor: dnevno