3 namirnice koje će vaše tijelo hidratizovati bolje od vode

54019a07-50d4-4ab4-a6b2-3349b0765237-voce-i-povrce-718x446

Hidratacija je uvek važna, a leti pogotovo. Zbog pojačanog znojenja telu treba tečnost češće nadoknađivati.

Voda je piće koje najbolje hidratizuje, ali neke namirnice su bolje od vode jer će pomoći i u održavanju adekvatne ravnoteže elektrolita i omogućiti pravilno funkcionisanje organizma.

Svaka ćelija u telu se sastoji od vode i svakoj ćeliji u telu voda je neophodna za pravilno obavljanje svih ćelijskih funkcija. Donosimo vam namirnice koje su pristupačne i koje bi trebale postati vaš neizostavan deo ishrane tokom leta.

Krastavac

Sadrži visok postotak vode, ali i vitamina C. 100 grama krastavca sadrži tek 16 kalorija, što ga čini odličnim izborom za vruće letne dane jer osvežava, pruža potrebne hranjive materije, a omogućiće vam da ne prekoračite preporučeni dnevni unos kalorija.

Patlidžan

Patlidžan sadrži upravo ono što vam treba – puno vode i vlakana. Patlidžan je takođe odličan izvor antioksidanata koji će pomoći u smanjenju oštećenja kože tokom izlaganja UV zračenju.

Tikvice

Tikvicu čini čak 95% vode i jedna je od najboljih namirnica što se tiče hidratacije. Tikvice takođe sadrže jako malo kalorija, puno dijetalnih vlakana i odličan su izvor folne kiseline, vitamina A i C.

Izvor: kucnilekar.com