SUPER HRANA: OVO JE 10 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA NA SVIJETU

PODIJELITE S PRIJATELJIMA:

Super hrana se sastoji od super sastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebne sastojke. Vreme je da vas upoznamo sa najzdravijom hranom na svetu.

1. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola i vrlo korisna za regulaciju probave.

2. Pečurke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice od celog zrna vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

5. Puter od kikirikija ili badema


Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinske) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.

6. Kinoa

Kinoa nije žitarica već semenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem i pruža telu energiju.

7. Obrano mleko

Obrano mleko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju i D vitamin koji je borac protiv raka.

8. Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

9. Bulgur

Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom i B vitaminom. Izuzetno je blagotvoran za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog creva, srčanih bolesti i raka.

10. Sočivo

Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznato je kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenihidrata.

Izvor: kucnilekar.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: