AKO ŽELITE ČVRSTU, ZAOBLJENU GUZU: Postoji jedna VJEŽBA koja pomaže baš svaki put (VIDEO)

Ovo je jedan od onih tekstova koje je moguće iznova i iznova pisati i uvijek će postojati neki koji će mu proturječiti ili se neće slagati. Ideja je vrlo jasna – Žene, radite čučanj!

U svojoj već više od 15 godina dugoj vježbačkoj praksi, stotine su me djevojaka dolazile pitati što da rade kako bi “malo učvrstile guzu”. Odgovor je uvijek isti – čučanj!

Reakcija je (gotovo) uvijek također ista: Prebildat ću se! Da, to se meni svakodnevno događa! Probudim se ujutro prebildana! NOT!

I što žene rade? Doslovno pile tjednima po abdukciji (odmicanju) i adukciji (primicanju) i potom odustaju od treninga jer rezultata nema! Dobro jutro!

Stoga, ponavljam po ne znam koji put: čučanj je majka dobre guze! Čučanj je s pravom proglašen najboljom vježbom za taj dio ženskog tijela.

Posebno je to stoga što aktivira velike mišićne skupine koje rade istovremeno, čineći to snažnije nego tijekom izvođenja bilo koje druge vježbe.

Kvadricepsi, gluteus maximusi i stražnja loža su mišići maksimalno aktivirani tijekom izvođenja čučnja, dok se mišići oko zdjelice aktiviraju kao stabilizatori i podupirači za izvođenje čučnja.

Mišići koji služe stabilizaciji su često neprimjetni, ali oni nas štite od neželjenih i neprirodnih pokreta, pa samim time i ozljeda.

Tijekom izvođenja čučnja, trbušni mišići i mišići donjeg dijela leđa djeluju izometrički držeći prsa u uspravnom položaju. Istovremeno, mišići zdjelice podržavaju rad kvadricepsa i stražnjice te osiguravaju pravilno izvođenje pokreta.

Da biste pojačali efekt izvedbe čučnja, stražnjicu stisnite prilikom povratka u gornji položaj te zdjelicu zabacite prema naprijed.

Prema dubini spuštanja čučanj se dijeli na počučanj, polučučanj, paralelni čučanj i duboki čučanj, a neke od varijanti čučnja su dvoručni i jednoručni čučanj, čučanj bez utega, prednji čučanj, stražnji čučanj itd. Ohrabrite se i pronađite čučanj koji vam najviše odgovara i koji najviše “osjećate” u stražnjici.

Ipak, ukoliko ga pravilno izvodite duboki stražnji čučanj sa stopalima u širini ramena će biti pun pogodak!

Dodatno, prednost čučnja jest ta da ga možete raditi bilo gdje, podsjeća Slobodna Dalmacija. Dakle, ustanite iz naslonjača i napravite 4×20 čučnjeva. Ponovite to svaki drugi dan… naplatit ćete taj trud zadovoljstvom svojim odrazom u ogledalu! Vjerujte, it works!

Pogledajte video:

Izvor: Slobodna Dalmacija